Swiss Re: hatvan százalékos díjemelés várható
2011.06.08
Az év eleji japán földrengés, és egyéb katasztrófák miatt rekord veszteséget elszenvedett viszontbiztosítók hatvan százalék körüli díjemelésre készülnek az ázsiai régióban – állítja a Swiss Reinsurance.

Április elején 20 és 50 százalék között emelték jellemzõen biztosítási díjaikat a viszontbiztosítók – közölte a Swiss Re egyik vezetõje a Bloomberg new yorki konferenciáján. Az Aon Benfield statisztikái szerint az idei év elsõ három hónapjában a biztosított károk nagysága meghaladta az 52 milliárd dollárt, amely jóval meghaladja a teljes 2010-es év 40,6 milliárd dolláros kárnagyságát.

A japán földrengés és azt követõ cunami, valamint az ennek következtében megrongálódott atomerõmû több mint 23 ezer embert halálhoz, vagy eltûnéséhez vezetett, és félmillió házat tett tönkre. A kormány becslései szerint a károk nagysága megközelítheti a 312 milliárd dollárt, ezért a májusi 50 milliárd dolláros mentõcsomag után most egy újabb csomag parlamenti elfogadtatására készül a kormány.

A világ legnagyobb viszontbiztosítója, a Munich Re az idei elsõ negyedévben 947 millió eurós veszteséget szenvedett el a katasztrófákhoz kapcsolódó kárkifizetések miatt. Warren Buffett cége, a Berkshire Hathaway biztosítási részlegének 1,1 milliárd dolláros kárt okozott a japán földrengés, de az AIG elsõ negyedéves profitja is 85 százalékkal csökkent, részben a katasztrófa miatt.