Jelentõsen drágul a kötelezõ biztosítás
2016.01.22
Tovább emelkedett a kötelezõ díja. Éveken át folyamatosan csökkentek a tarifák, most viszont fel kell majd készülni a 30-40 ezer forintos biztosításokra - írja a VG.hu.

Akár rekordot is dönthet az idén a kötelezõ felelõsség-biztosítások (kgfb) átlagdíja, ha olyan ütemben drágul tovább a szolgáltatás, mint az év elsõ heteiben. Mostanra ugyanis bõven 30 ezer forint fölé emelkedett az átlagdíj az alkuszcégek kimutatásai alapján. A Netrisk kgfb-indexe szerint a múlt héten 31 499 forintos átlagos éves díjjal kötöttek biztosítást az autósok, ez csaknem 43 százalékkal magasabb a tavaly ilyenkorinál.

A CLB Független Biztosítási Alkusznál még magasabb az idei átlagtarifa, meghaladja a 35 ezer forintot, igaz, náluk tavaly januárban is magasabb, csaknem 30 ezer forintos átlagdíjon kötöttek kötelezõt a kliensek.

Harmincezer forint fölött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint utoljára 2009-ben volt a kötelezõ díja, a legmagasabb tarifát 2007-ben fizették ki az autósok, átlagosan 35 120 forintosat.

A CIG Pannónia EMABIT hirdet ugyan díjat, de évek óta kiárazza magát a piacról, a hagyományosan olcsónak tartott Astra csõdbe ment, a szintén olcsónak számító Köbe pedig a jegybank intézkedése miatt egyelõre nem köthet új szerzõdéseket. A két cég nehézségei miatt a nagyobb biztosítók könnyedén érvelnek most már azzal: azért magasak a díjaik, mert csak így lehet felelõsen kigazdálkodni a károk fedezetét.

Év közben még tovább csökkentheti a versenyt, hogy a biztosítók az új ügyfeleknek nem hirdethetnek már kedvezõbb díjakat, mint a meglévõ klienseiknek. Ez az intézkedés a nagy állománnyal rendelkezõ cégeknek kedvez, nehezebb lesz tõlük ügyfelet rabolni. Az indexdíjaikat korábban markánsan emelõ biztosítókat viszont arra késztetheti az új jogszabály, hogy jobban megbecsüljék a régi ügyfeleiket, és ne emeljék túl nagymértékben a tarifákat. Hosszabb távon ez az intézkedés ahhoz vezet, hogy a biztosítási díjak egyre közelebb kerülnek majd egymáshoz.