Így teljesített 2021-ben az ukrán biztosítási piac
2022.06.15

Az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) közzétette a biztosítási szektor 2021-re vonatkozó jelentését, amely a nem-életbiztosítók 90%-a, valamint az összes életbiztosító eredményeit tartalmazza.

Az életbiztosítók eszközeinek volumene és bruttó díjbevétele 2021 negyedik negyedévében nőtt, a kifizetett kárigények pedig közel 20%-kal emelkedtek. Ugyanebben az időszakban a nem-életbiztosítási díjbevételek és kifizetések csökkentek, főként több társaság jelentésmulasztása és a nyilvántartásból való kizárása miatt. A gépjármű- és a személybiztosítások (élet- és egészség) hagyományosan a legnagyobb volumenű szegmensek voltak.

A nem-életbiztosítók az év során javították működési teljesítményük hatékonyságát, leginkább az utolsó negyedévben. Az összesített kárhányad 84%-ra csökkent. Ezt jelentősen befolyásolta, hogy a rendszeresen beszámolót készítő társaságok általában hatékonyabbak, emellett a társaságok csaknem meg tudták duplázni a befektetési bevételeiket.

Az életbiztosítók 2021-ben egész évben növelték a befektetési bevételeiket. Az utolsó negyedév csak megerősítette ezt a tendenciát. Az állampapírokba történő befektetésből származó jövedelem tovább nőtt, míg a betétekből származó bevételek jelentősen csökkentek. Az utolsó negyedév eredményei szerint az életbiztosítási szegmens továbbra is nyereséges maradt. December végén négy biztosító nem teljesítette a szolvencia- és tőkemegfelelési követelményeket. Az eszközök alapján ezek a társaságok a piac 2,7%-át teszik ki.

Az életbiztosítókkal ellentétben a nem-életbiztosítók az utolsó negyedévben veszteségesek voltak. A jelentést tevő biztosítók jövedelmezőségének romlását a kiadások növekedése befolyásolta, beleértve az akvizíciókat és az egyéb adminisztratív költségeket. A nem-életbiztosítók növelték a betétekbe és állampapírokba való befektetéseiket.

Az életbiztosítások nettó díjai továbbra is gyorsan nőttek, a nem-életbiztosítások nettó díjai viszont enyhén csökkentek.