2016 MEGHATÁROZÓ BIZTOSÍTÁSI TRENDJEI - Autótelemetria
2016.02.26
Megérkezett a Capgemini 2016-ban várható biztosítási trendjeit felvázoló tanulmánya. A korábban közzétett infografikáról korábban mi is beszámoltunk, ezúttal lássuk a trendeket és a biztosítási piacra gyakorolt rövid- és hosszú távú hatásaikat kicsit részletesebben is. Cikksorozatunk második részében a használat alapú autóbiztosításokkal (UBI) foglalkozunk.

Trend: Az autóbiztosítások fokozatosan a használat alapú konstrukciók felé tolódnak.

A használat alapú autóbiztosítások (UBI – Usage-Based Insurance) már a hazai piacon sem számítanak újdonságnak. Ezeknek a konstrukcióknak a lényege, hogy egy speciális távtelemetriát megvalósítani képes eszköz használatával biztosító részletes adatokat kap a biztosított jármû használatáról, a sofõr vezetési stílusáról, jellemzõirõl, majd ezek alapján, rugalmas módon állapítja meg az adott ügyfél biztosítási díját, jutalmazva a pozitív fejleményeket, és természetesen büntetve a negatív vezetési trendeket.

A szakemberek elsõsorban két egymással párhuzamos trend alapján számítanak az ilyen jellegû biztosítások térnyerésére, melyek egyaránt azok körét bõvítik, akik igénybe tudják venni a szolgáltatást. Az elsõ az okostelefonok egyre nagyobb funkcióbõvülése. Adja magát a GPS, vagy akár a gyorsulásmérõ, de akár az ütésérzékelés sem idegen már a legújabb modellektõl, ezáltal hatékonyan kiválthatják az autóba építendõ telemetriai eszközöket. Ugyancsak pozitív fejlemény azoknak az autóknak a terjedése, melyek már gyárilag rendelkeznek hasonló funkcionalitással, azaz nem szükséges további ráfordítás ahhoz, hogy rugalmas UBI biztosítást kössenek tulajdonosaik. A fentiek mellett kevésbé erõteljes hatással bír, de a biztosítási szolgáltatások bõvülését eredményezheti a különféle autóbiztonsági rendszerek integrálása a telemetriai rendszerbe, melyek segítségével eddig példátlan hozzáadott értéket hordozhatnak a különféle konstrukciók.

Az elõrejelzések szerint 2020-ra a biztosítótársaságok mintegy 36 százalékának kínálatában már elérhetõ lesz UBI autóbiztosítás. Az elmúlt évek egyfajta tesztüzemmódnak is tekinthetõk, mára már bõven rendelkezésre állnak adatok, statisztikák, tapasztalatok és best practice-ek, vagyis nem feltétlenül kell a biztosítóknak a nagy ismeretlenbe fejest ugraniuk. A jelenleg elérhetõ biztosítások alapvetõen két kategóriába sorolhatók, a PAYD (Pay-as-you-drive) metódusba tartozók a ritkábban használt jármûvekre érhetõk el, ahol a megtett kilométerek mennyisége alapján számolják ki a biztosítási díjat, míg a PHYD (Pay-how-you-drive) módozatban a sofõr vezetési stílusa a meghatározó a díjszámításban. A fentiek mellett lassanként elõretör a nagyobb biztosítói interaktivitást megkívánó MHYD (Manage-how-you-drive) metódus is, ahol a biztosító folyamatos visszajelzésekkel segíti a biztosítottat a biztonságosabb vezetési stílus elsajátításában, és közvetve az alacsonyabb díjszabás elérésében.

auto

Forrás: Capgemini - Top 10 Trends in Insurance in 2016

Fogyasztói részrõl is egyre nagyobb érdeklõdés övezi ezt a biztosítási típust, azonban nem kizárólag az alacsonyabb költségek, hanem a potenciális hozzáadott értékek jelentik a fõ motivációt. A biztosítók számára elég egyértelmû az elõny. Egyfelõl hatékonyabban tudják szegmentálni ügyfélkörüket, továbbá finomra hangolhatják kockázatkezelési illetve követeléskezelési eljárásaikat, melyek értelemszerûen sokkal gyorsabbá, és kevésbé körülményessé válnak a lényegesen több és pontosabb adat rendelkezésre állása miatt. Ugyancsak számítani lehet olyan biztosítói startupok megjelenésére, melyek teljesen az okostelefonokra szabják a kínált konstrukciókat és kizárólag online felületeken értékesítik azokat, szinte 100 százalékig automatizálva a folyamatot. Elképzelhetõk olyan iparágak közti együttmûködések is, melyek során a biztosítók az autógyártókkal kötnek az adott biztosító igényeire szabott telemetriai készülékek beépítésérõl szóló megállapodást.