Jobban félünk a klímaváltozástól mint a munkanélküliségtől
2022.06.28

A klímaváltozás jelentősen befolyásolja az emberek életét és a vállalkozásokat is. Nem meglepő, hogy a biztosítottak közel háromnegyede (73%) az éghajlatváltozást tekinti az egyik legfőbb aggodalmának, és a biztosítók mintegy 40%-a gondolja ugyanígy - derül ki a Capgemini és az Efma által közzétett The World Property and Casualty Insurance Report című jelentésből.

Az elmúlt 30 évben természeti katasztrófa károk 250%-kal nőttek, ezzel egy időben a biztosított károk 360%-kal. De miként válhatnak a biztosítók az éghajlatváltozással szemben ellenállóvá? A pénzügyi szolgáltatók párizsi székhelyű szövetsége, az Efma és Capgemini tanácsadó cég közös jelentésében azonosítja azokat a kulcsfontosságú intézkedéseket, amelyek javíthatják a biztosítók éghajlatváltozással szembeni ellenálló képességét, miközben növelik relevanciájukat és jövedelmezőségüket.

A 16 ország több mint 4900 biztosítási ügyfele és 27 ország 270 biztosítási felsővezetője körében végzett kutatásból kiderül, hogy biztosítási ügyfelek tudatában vannak az éghajlatváltozásnak; 73%-uk a legfontosabb aggályai közé sorolja. A biztosítók közel 40%-a szintén az éghajlatváltozást tartja a legfőbb prioritásnak, melynek vonatkozásában a jövedelmezőség és a biztosíthatóság a legfontosabb kérdések. Míg a legtöbb biztosító elismeri az éghajlatváltozás hatását, sokuk még nem rendelkezik ellenállóképességgel kapcsolatos stratégiával.

A jelentés szerint a lakossági és vállalati ügyfelek több mint 80%-a tett valamilyen lépést a fenntarthatóság érdekében az elmúlt évben, legyen az olyan kicsi, mint a gyaloglás választása az autózás helyett, vagy olyan jelentős, mint egy reziliens infrastruktúra fejlesztés. A biztosítók közül sokan még mindig nem dolgoztak ki klímavédelmi stratégiát, mindössze 8%-uk minősül a fenntarthatóság és az éghajlati tudatosság vezetőjének. Az éghajlatváltozással szembeni ellenállóképességhez szofisztikált adatstratégiára is szükség van, azonban még csak a biztosítók 35%-a alkalmaz fejlett adatelemzési eszközöket, például gépi tanulás alapú kockázatelemzési és árazási modelleket. A jövőre fókuszáló biztosítók ugyanakkor már azt is felismerték, hogy a viselkedéstudomány és adatalapú kockázatmegelőzésé a jövő, különösen, hogy az ügyfelek 65%-a nyitott a kockázatmegelőzési szolgáltatások iránt, 53%-uk pedig fizetne is értük.

A megkérdezett biztosítók 30%-a korlátozza a nem fenntartható vállalatokba történő befektetéseket, több mint 20%-uk pedig a biztosításukat is, azonban a cégek, amelyek ezeken a lépéseken is túlmutató intézkedéseket hoznak a kockázatmegelőzés érdekében, azok valóban támogatják az átmentet a klímarezisztens gazdaság irányába.

A jelentés számos olyan technológiát is felsorol, amelyet a biztosítóknak be kellene építeniük vállalati stratégiájukba, hogy megfeleljenek az éghajlati kihívásnak: IoT, mesterséges intelligencia, gépi tanulás, kvantumszámítástechnika és felhő.

A mesterséges intelligenciát és a gépi tanulási technológiákat olyan modellek létrehozására kell felhasználni, amelyek képesek pontosan megjósolni és jelezni a potenciális vagy fenyegető kockázatok pontos helyét, azt, hogy hogyan kell beárazni őket, és milyen lépéseket lehet tenni egy éghajlati vészhelyzet során vagy azt megelőzően. Ezen túlmenően a kvantumszámítás hatékonyabb módszerként használható a forgatókönyv analízis során.

Az éghajlatváltozás okozta biztosított károk világszerte 250%-kal nőttek az elmúlt 30 évben. A másodlagos veszélyek, köztük a súlyos viharok, tornádók vagy erdőtüzek, az elmúlt 10 évben megduplázódtak - ez a növekedés gyorsabban következett be, mint az elsődleges veszélyek, például a földrengések vagy a trópusi ciklonok esetében.

A jelentés arra ösztönzi a biztosítókat, hogy definiálják újra vállalati stratégiájukat és találják meg az egyensúlyt a kockázatkezelés és a kockázatmegelőzés között.