Határozott fellépést sürgetnek a globális biztosítók a központi bankoktól az inflációval kapcsolatban
2022.07.08

A világ vezető biztosítóinak és viszontbiztosítóinak közgazdászai és stratégiai vezetői arra szólították fel a központi bankokat, hogy tegyenek határozott lépéseket az infláció megfékezésére, a mögöttes inflációs várakozások visszafogására és a sérült hitelességük helyreállítására. Ezek voltak a Geneva Association éves találkozójának (GAEF) legfontosabb üzenetei.

Mivel az elhúzódó magas inflációval járó instabilitás és torzulások negatív hatással lehetnek a biztosítási piacok növekedésére és a biztosítási penetrációra, a GAEF is ezekkel a kérdésekkel foglalkozott, megvizsgálva a kialakulóban lévő gazdasági trendeket és az ágazat fejlődését támogató megoldásokat. A találkozón a világ vezető biztosítóinak és viszontbiztosítóinak vezető közgazdászai és stratégiai tisztviselői vettek részt.

A találkozó legfontosabb üzenetei:

  • A központi bankoknak határozott lépéseket kell tenniük az infláció megfékezésére, az inflációs várakozások visszafogására és a hitelességük helyreállítására. Ezt úgy lehet elérni, ha a kamatemeléseket mennyiségi szigorítással párosítják.
  • A monetáris politika nem az egyetlen eszköz: a liberálisabb kereskedelempolitika, a szigorúbb versenypolitika és a rugalmasabb munkaerő-piaci politika jelentősen hozzájárulhat az infláció csökkentéséhez.
  • A jelenlegi inflációs hullám társadalmi-politikai következményei sokkal hosszabb ideig érezhetők lesznek, mint maga az inflációs epizód. Fel kell készülnünk a növekvő társadalmi feszültségekre, a zöld átmenet kihívásaira és a geopolitikai megosztottságra.
  • A biztosítóknak nagy eszköztár áll rendelkezésükre az inflációra való reagáláshoz, például inflációhoz kötött befektetésekkel, tartalékkiigazításokkal, a kockázatok átárazásával, termékinnovációval, hatékonyság növeléssel és kármegelőzéssel.

Michael Menhart, a GAEF elnöke és a Munich Re vezető közgazdásza így nyilatkozott: "A világgazdaság ismét sokkal törékenyebbé vált, mivel az ukrajnai orosz háború, a nagyon magas infláció és a még mindig megoldatlan ellátási lánc problémái mind hatással vannak a gazdasági kilátásokra. A bizonytalanságok megnövekedtek, és a recesszió valószínűsége egyre nagyobb. Az infláció továbbra is a legfőbb aggodalom. A jövőre nézve arra számítok, hogy az infláció alacsonyabb lesz, mint 2022-ben, de még mindig nagyon magas szinten lesz, és meghaladja a központi banki célértékeket."

Jerome Haegeli, az ülés elnöke és a Swiss Re vezető közgazdásza elmondta: "Számos fejlett gazdaságban inflációs recesszió következik be, ami azt jelenti, hogy a GDP növekedése csökken, miközben az infláció továbbra is magas lesz, még ha csökken is. Ez egy erős ciklikus stagfláció, bár nagyon messze van a strukturális, 1970-es évekbeli stagflációtól. Van egy pozitív oldala is: a negatív kamatkörnyezetből való kilépés és a magasabb kamatlábak nagy előnyt jelentenek iparágunk számára."

Ludovic Subran, az ülés elnöke és az Allianz vezető közgazdásza hozzátette: "A központi bankoknak most a monetáris politika gyors és céltudatos szigorításával vissza kell zárniuk az inflációs szellemet a palackba. Ez nem lesz mentes a káoszoktól. Ráadásul az inflációs problémát nem lehet csak monetáris politikával megoldani: a fiskális, kereskedelmi, ágazati, verseny- és munkaerő-politikát is be kell vetni."

Jad Ariss, a Geneva Association ügyvezető igazgatója elmondta: "A kiugró infláció idején a biztosítási ágazat jól felkészült arra, hogy támogassa ügyfeleit, ugyanakkor megőrizze saját pénzügyi erejét a termékinnovációra, a kármegelőzésre helyezett nagyobb hangsúly és a termelékenység fokozása révén. A növekvő társadalmi feszültségekre számítva a biztosítók teljes mértékben be fogják tölteni szerepüket a társadalmi egyenlőtlenségek enyhítésében, valamint az emberek és a vállalkozások védelmében."