A cégek sem védettek az emailes átverésekkel szemben
2016.04.12
Valamivel több, mint két év alatt világszerte 2,3 milliárd dollár kárt okoztak a vállalkozásoknak olyan csalók, akik feltört vállalati email fiókok segítségével bírták rá az alkalmazottakat, hogy illetéktelen számlákra utaljanak kisebb-nagyobb összegeket.

A héten kiadott FBI riasztás szerint a 2013 októberétõl 2016 februárjáig terjedõ idõszakban összesen 2,3 milliárd dollárt meghaladó értékben csaltak ki pénzt gyanútlan alkalmazottak és eltérített email fiókok segítségével vállalatoktól szerte a világon. A riasztás 79 ország hatóságainak adataira alapozza az adatot, azaz a valós érték vélhetõen ennek többszöröse. A csalók nem válogatnak, az érintett 17,642 vállalkozás között szinte valamennyi elképzelhetõ vállalatméret és tevékenységi kör megtalálható, egyedül az átverés módja az, ami valóban összeköti õket: jellemzõen egy vezetõ beosztású tisztségviselõ email fiókját eltérítve szólítják fel a gyanútlan, pénzügyeket kezelõ alkalmazottakat különféle összegek átutalására.

A magánembereket megcélzó tömeges email küldéssel operáló „nigériai herceg-modellnél” jóval kifinomultabb eszközöket alkalmaznak a vállalati csalók. A cím megszerzését követõen nem cselekednek azonnal, hosszasan elemzik az áldozat levelezését, majd a csalás során a cég belsõ kommunikációjában használatos nyelvet és nyelvezetet használva olyan összeget igyekeznek megjelölni, mely a napi ügymenetben megszokott, ezáltal nem kelt gyanút. A levél nem minden esetben belsõ forrásból érkezik, elõfordul, hogy a cégek közti beszállítói, megrendelõi, bizalmi viszonyokat kihasználva egy partner címét használják.

Az FBI szakértõi szerint az ilyen átverések száma vélhetõen még sokáig gyarapodni fog, mielõtt a cégkultúrába hatékony védekezési módszerek beépülésével visszaszorulnak az ilyen típusú bûnesetek, különösen mivel egy viszonylag alacsony kockázatú, de annál nagyobb haszonnal kecsegtetõ módszerrõl van szó. Ezt támasztják alá a növekedési statisztikák is, a 2015. januártól számolt egy évben 270 százalékkal nõtt az ilyen visszaélések száma. A kárérték igen széles spektrumon mozog, szinte minden esetben más és más, sok múlik ugyanis azon, mikor fedezik fel a cégen belül a csalást. Az osztrák repülõgép alkatrész gyártó FACC vállalatot 50 millió euróval rövidítették meg így januárban, az FBI statisztikák szerint Arizona államban 25,000 és 75,000 dollár között mozognak a kicsalt összegek.