Meghosszabbították az Agrár Széchenyi Kártya jégkár sújtotta igénylõinek támogatását
2016.04.15
A Földmûvelésügyi Minisztérium (FM) meghosszabbította a jégkár sújtotta mezõgazdasági termelõk részére az Agrár Széchenyi Kártyában biztosított magasabb összegû támogatás igénybevételi határidejét - írja az MTI.

A tájékoztatás szerint a konstrukció keretein belül a korábbi 2016. március 31-i határidõ helyett 2016. június 30-ig van lehetõség a teljes hiteldíj-támogatást biztosító hitelszerzõdés megkötésére, illetve a hitelszerzõdés hatályba léptetésére.

A KAVOSZ közleményében emlékeztet arra, hogy a kormány 100 százalékos kamat-, kezesi díj- és kezelési költségtámogatással, valamint egyéb költségtámogatásokkal segíti a kárt szenvedett gazdák finanszírozáshoz jutását. 

További változás, hogy a korábban meghatározott több mint 200 település mellett további 160 új település esetében is élhetnek a gazdálkodók a kedvezõ lehetõséggel, ezzel számos, Agrár Széchenyi Kártyával már rendelkezõ vagy azt újonnan igénylõ agrárvállalkozás vált jogosulttá a magasabb összegû támogatásra, meghatározott feltételek esetén.

Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója a közlemény szerint kiemelte, hogy az Agrár Széchenyi Kártya hiteligénylések száma dinamikusan nõ, a 2011. évi bevezetése óta a kártyát mára több mint ötezer gazdálkodó igényelte. Az átadott kártyák száma megközelíti a négyezret, a kihelyezett hitelösszeg pedig elérte a 28 milliárd forintot. 

Az Agrár Széchenyi Kártya átlagos hitelösszege az idei évben létrejött ügyeket tekintve 7,7 millió forint, ami csak kissé marad el a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel 8,4 millió forintos átlagától - tájékoztatott a KAVOSZ. 

A kedvezõtlen idõjárás miatt kárt szenvedett gazdák részére biztosított többlettámogatást eddig több mint 2,5 milliárd forint összegû szerzõdött hitelhez kapcsolódóan 350 vállalkozáshoz vette már igénybe, a meghosszabbított lehetõség iránt érdeklõdõk száma továbbra is jelentõs. Az igénylõk nagyobb része családi gazdaságként, egyéni vállalkozóként vagy õstermelõként mûködõ vállalkozás - közölte a KAVOSZ Zrt.