A középkorúak vállán a felelõsség
2016.04.19
Bár még mindig jellemzõ, hogy kockázati életbiztosítást sokan csak hitelfelvétel esetén kötnek, ezzel párhuzamosan megfigyelhetõ az egyre tudatosabb gondolkodás is. A Groupama Biztosító most megvizsgálta, hogy kik azok, akik körében a legnépszerûbb ez a fajta elõrelátás, valamint, hogy milyen esetekben nyújt leggyakrabban segítséget kockázati életbiztosításuk.

A Groupama Biztosító tapasztalatai szerint mind többen keresik azokat a lehetõségeket, melyekkel váratlan helyzetekben is gondoskodhatnak saját maguk, vagy családjuk anyagi biztonságáról. Egyik legnépszerûbb kockázati életbiztosításuk statisztikáit elemezve, az egyik legszembetûnõbb tény, hogy a 30-50 éves korosztályba tartozók teszik ki a szerzõdõk mintegy 70%-át. A társaság szerint nem véletlen, hogy a kockázati biztosítást kötõk átlagéletkora negyven év, ez az a korosztály ugyanis, akiknek a vállát már saját gyermekeik, és egyben idõsödõ szüleik sorsa miatt érzett felelõsség is nyomja. 

A Groupama Biztosító megbízásából a GfK Hungária Piackutató Intézet által 2015-ben készített országos felmérésbõl is kiderült, hogy a középkorúak helyzetét jelentõsen befolyásolja, hogy saját maguk mellett több generációról is gondoskodniuk kell: anyagilag támogatják gyermekeiket, de az alacsony nyugdíjak miatt gyakran szüleiket is. A gyermekekrõl való gondoskodás ideje az elmúlt években jelentõsen kitolódott, a kutatásban a válaszadók legnagyobb százalékban (38%) azt mondták, hogy gyermekünket addig kell támogatni, ameddig önálló keresetre nem tesznek szert, azaz átlagosan 23 éves korukig. A gyermekek mellett ugyanakkor sokan érzik kötelességüknek a szülõkrõl való gondoskodást is, a megkérdezettek 41% gondolja úgy, hogy anyagilag is támogatnia kell idõs szüleit. 

A biztosító adataiból az is kitûnik, hogy azok, akik felelõsen szeretnének gondoskodni magukról és szeretteikrõl, és a Releva Kockázati Életbiztosítást választották, hosszú távon gondolkoznak. Tízbõl hat ügyfél ugyanis tíz éven túli idõtartamot választott, amikor kockázati biztosítást kötött, a biztosítottak ötöde pedig igazán hosszú távon gondolkodik, legalább 20 éves futamidõben. 

A biztosító azt is megvizsgálta, hogy milyen esetekben nyújt leggyakrabban segítséget kockázati életbiztosításuk. „Tapasztalataink szerint napi térítések, rokkantságok és csonttörések mellett leggyakrabban kórházi mûtétek esetén kerül sor arra, hogy igénybe vegyék a biztosítás szolgáltatásait. A tavalyi évben a kifizetéseink 60%-a betegségbõl vagy balesetbõl eredõ mûtét miatt merült fel” – mondta el Oláh Attila a Groupama Biztosító Kockázati- és Személybiztosítási fõosztályvezetõje.