Egyre többen spórolnak az autóbiztosításon
2011.06.08
Az USA egyes tagállamainak biztosítási felügyelõit tömörítõ National Association of Insurance Commissioners (NAIC) felmérése szerint minden ötödik gépjármû tulajdonos csökkentette biztosítási fedezetét, vagy megszûntette azt.

Az idén áprilisban, több mint ezer amerikai fogyasztó körében végzett felmérés eredményei szerint az Egyesült Államok erõtlen gazdasági növekedése változásokat indukált az autósok szokásaiban is. A válaszadók közel negyven százaléka kevesebbet vezet, és inkább tömegközlekedést választ, szintén közel 20 százalékra tehetõ a jármûvüket alacsonyabb kategóriára cserélõk, vagy második autójukat értékesítõk aránya. A változások mögött az üzemanyagok jelentõs mértékû drágulása, valamint a 9 százalékot meghaladó munkanélküliség áll.

A kutatás szerint az autósok jelentõs része alulbiztosítja autóját, vagy teljes egészében felmondja biztosítási szerzõdését pénzügyi nehézségei enyhítésére. A NAIC elnöke szerint óriási hibát követnek ezek az emberek, mivel nem is tudják, mekkora költség zúdulhat nyakukba, ha balesetet okoznak.

Az ügyfelek tájékozatlanságára utal a NAIC azon megállapítása is, miszerint több, mint harmaduk nincs tisztában a biztosítási díjuk nagyságát befolyásoló tényezõkkel.