Itt egy jó megoldás, ha euróban tennél félre
2016.04.25
Itthon is tudunk rendszeresen félretenni euróban vagy dollárban, erre nyújtanak megoldást a külföldi devizában denominált unit-linked biztosítások is. Sok biztosító (és ügynökei) a hazai kockázatok elkerülése végett ajánlják ezt a megtakarítási formát, azonban erõs lenne azt állítani, hogy teljesen mentes a buktatóktól, megnéztük, mik lehetnek ezek - írja a Portfolio.hu.

Bármilyen külföldi költési tervhez jól jöhet egy külföldi devizában denominált eurós vagy dolláros unit-linked biztosításban összegyûjtött megtakarítás. Túlzás lenne azonban azt állítani, hogy ez a termék egyáltalán nem kockázatmentes:

  • Bár igaz, hogy ha euróban takarítunk meg és eurós (eszköz)alapba tesszük a pénzünket, a forint mozgása nem lesz közvetlenül olyan hatással a megtakarításunk értékére, mint abban az esetben, ha egy forintban denominált (eszköz)alapba fektetünk, amely eurós eszközöket vásárol,
  • de máris más a helyzet, ha Magyarországon akarjuk elkölteni a pénzünket: ha a forint erõsödik a megtakarítás élettartam alatt, az összegyûlt pénzünk vásárlóereje Magyarországon ezzel párhuzamosan csökkenni fog. Persze forintgyengülés esetén pont, hogy jól járunk ezzel a megoldással.
A devizaárfolyam-kockázatok különösen hosszú távon kiszámíthatalanok, de a unit-linked biztosításokat a költségeik miatt különösen hosszú, 10-15 éves idõtávon éri meg kötni.

Ha nem szeretnénk ilyen hosszú idõtávra elkötelezõdni, de szeretnénk biztosítási védelmet megtakarításunk mellé, érdemes inkább egy egyösszegû biztosítást választanunk, amely jellemzõen nemcsak olcsóbb, hanem jobban hozzáférhetõ, mint egy szigorú visszavásárlási táblázattal rendelkezõ rendszeres unit-linked. Ezeknek a hátránya, hogy itt nincs lehetõségünk rendszeresen megtakarítani, mindössze egy nagyobb összeget tudunk befektetni ezekbe a termékekbe.