A legtöbb európai piacon meghaladta a pandémia előtti szintet a tavalyi díjbevétel, de a jövő bizonytalan
2022.07.28

Az előzetes 2021-es adatok azt mutatják, hogy Európa újrainduló gazdaságaiban a biztosítási díjak fellendülése tapasztalható, bár eltérő ütemben. A legtöbb adatszolgáltató piacon a bruttó díjbevétel nőtt a 2019-es pandémiát megelőző évhez képest - olvasható az Insurance Europe legfrissebb jelentésében, amely az európai biztosítási piac 2021-es alakulásáról szól.

A jelentés legfontosabb megállapításai:

  • Az életbiztosítás érte el a legnagyobb visszapattanást az üzletágak közül azáltal, hogy a bruttó díjbevétel 2021-ben visszatért a „normális" szintre. A Unit-Linked termékek húzták a piacot, de a jövőre nézve a még mindig alacsony kamatlábak és a magas infláció kombinációja kihívást jelenthet. Ami a kifizetett juttatásokat illeti, az európai piacon eltérően alakultak, ami a megugró visszaváltások és a Covid-túlhalálozás hatásának kombinációjából adódik. Utóbbi magasabb haláleseti kifizetéseket, de alacsonyabb járadékkifizetéseket eredményezett.
  • A nem-életbiztosítások is fellendültek a gazdaságok úraindulásával. Az előzetes adatok azt mutatják, hogy egyes piacok 2021-ben pozitív növekedést könyvelhettek el az egészségbiztosítási és a nem-életbiztosítási díjakban, de mivel ezek a biztosítási ágak nagymértékben ki vannak téve az inflációnak, a növekedés az áruk és szolgáltatások emelkedő költségeinek eredménye lehet, amelyek részben már beépülhettek a biztosítási díjakba. Az egészségbiztosítási díjbevételek hazánkban nőttek a legnagyobb mértékben.
  • Bár a gépjármű-károk kifizetése vegyes tendenciát mutat, a kifizetett károk növekedése leginkább a megnövekedett forgalom és a magasabb költségek következménye. Az egészségügyi kárigények szintén növekedtek a legtöbb országban, ami várható volt a 2021-es kezelések elhalasztását követően. Ami a vagyonbiztosításokat illeti, a lakásbiztosítások esetében az éghajlattal kapcsolatos kárkifizetések, például az árvizek és viharok nyomán új rekordot értek el egyes piacokon.

A közeljövőre vonatkozó legfőbb aggodalmat a magas infláció jelenti, amely várhatóan továbbra is kihívás elé állítja az európai biztosítókat. Az Insurance Europe jelentésének szerzői szerint a magas infláció magasabb kárigényköltségeket fog eredményezni, ami végül a magasabb díjakban fog megmutatkozni. Másrészt a magas infláció várhatóan hatással lesz arra is, hogy sokan nem tudnak majd bizonyos termékeket és szolgáltatásokat megvásárolni, ez pedig az emberek megtakarítási képességére is hatással lehet. Pozitív tendencia lehet a kamatlábak emelkedése, ami kedvező az életbiztosítási ágazat számára.