Átlag feletti biztosítási károkat okoztak a természeti katasztrófák az első félévben
2022.07.22

A biztosítási és viszontbiztosítási iparág 2022 első félévében világszerte átlagon felüli katasztrófakárokkal szembesült: az Aon adatai szerint a biztosítási veszteségek összege 39 milliárd dollárra rúgott, ami mintegy 18%-kal haladja meg az átlagot.

Az Aon biztosítási és viszontbiztosítási alkuszcég legfrissebb globális katasztrófa-összefoglaló jelentéséből az is kiderül, hogy a természeti katasztrófaeseményekből eredő gazdasági veszteségek több mint felét (57%) nem fedezte biztosítás.

2022 első félévét nagyszabású katasztrófák jellemezték szinte minden kontinensen, ami a biztosítási ágazat számára újabb, átlagon felüli veszteségekkel járó időszakot eredményezett - magyarázza az Aon.

Emellett az Aon új jelentésében kiemeli, hogy a (viszont)biztosítóknak idén milyen összetett problémákkal kellett szembenézniük, amelyeket társadalmi és pénzügyi tényezők együttesen befolyásoltak, különösen az ukrajnai háború és az elmúlt évtizedek legmagasabb inflációs rátája.

Az Aon emellett kiemelte az éghajlatváltozás hatását, amely továbbra is egyre nyilvánvalóbbá válik a katasztrófaesemények viselkedésében, valamint a hőmérséklet és a csapadék hosszabb távú tendenciáiban.

Különösen a közel három egymást követő éven át tartó La Niña-hatások befolyásolták az időjárási mintázatokat, és jelentős katasztrófakárokat eredményeztek a biztosítási piacon, míg az inflációs hatások várhatóan további költségnövekedést eredményeznek, ami az egyre nagyobb hatású katasztrófákkal együtt növelheti a biztosítói veszteségeket a második félévben.

A természeti katasztrófákból eredő globális gazdasági veszteségek valójában 24%-kal az átlag alatt voltak az első félévben, 92 milliárd dollárral, de a biztosított veszteségek még mindig az átlag felett voltak, főként az Egyesült Államokban és Európában tartósan fennálló súlyos konvektív viharaktivitás miatt - közölte az Aon.