A hollandok kitalálták, mitõl lehetne még jobb az autózás
2016.05.10
Nem kell többé a baleseti bejelentõvel szórakozni, azzal amúgy is csak a nyûg van. Jön helyette egy sokkal jobb megoldás - írja a HVG.hu.

A holland rendõrség és a biztosítótársaságok nemrég egy olyan alkalmazást mutattak be, ami megszüntetné a bonyolult adminisztrációt. A Dutch News beszámolója szerint az app segítségével már nem kell rajzolgatni a forgalmi helyzetet, elég lesz csak a mobillal a helyszínt, a GPS segítségével pedig pontos helymeghatározás adható, így ha a baleset egy idegen városban történik, nem kell a táblákat keresgetni.

Az alkalmazás további elõnye, hogy az nemcsak az autósoknak, de a kerékpárosoknak és a gyalogosoknak is jó szolgálatot tehet, a segítségével ugyanis jelenteni lehet a baleseteket.

A Gfk felmérése szerint háromból egy autós úgy látja, a mostani európai baleseti bejelentõ lap nem felhasználóbarát, a válaszadók 15 százaléka pedig nem is szokta magával vinni.

A rendõrség és a biztosítótársaságok úgy látják, az így keletkezõ adatokból olyan baleseti statisztikát tudnak majd készíteni, ami megmutatja, hol van komolyabb probléma és veszélyes útszakasz, ezzel pedig növelhetik a baleset-megelõzési kampányok hatékonyságát is. Arról nem is beszélve, hogy a helyszíni fotóknak köszönhetõen csökkenhet a biztosítási csalások száma.

A rendszert egyelõre tesztelik, így a papíralapú bejelentõ sem tûnik el azonnal, hosszú távon azonban már ez lesz a cél.