Kiber aggregációs modell készül
2016.05.23
Stratégiai együttmûködésrõl írt alá megállapodást a Guy Carpenter & Co. és a Symantec Corp.,melynek keretében közösen kiber aggregációs modellt hoznak létre, hogy az eddigieknél hatékonyabban tudják felmérni az egyes kiberkockázati tényezõkkel járó potenciális veszteségeket.

A jelenleg legszélesebb körben elfogadott becslések szerint évente közel 400 milliárd dollárnyi kárt okoznak a rosszindulatú kibertámadások, az ilyen jellegû káresemények pedig rendszerszerû jellegüknél fogva többszörösen is sújthatják a biztosítókat, illetve a viszontbiztosítókat. Kifejezetten ritka az olyan káresemény ezen a területen, aminek hatásai egy adott vállalat, vagy tevékenység keretei között maradnának, az okozott károk általában több gazdasági szereplõre, területre terjednek ki, sokrétû problémát okoznak, és az ellátási lánc akár földrajzilag is diverzifikált szereplõit is érintik.

A következõ 12 hónap alatt készülõ modell a biztosítók számára igyekszik majd támpontot adni azáltal, hogy részletes és átfogó katalógust állít össze a kibertámadások egyes típusairól és lehetséges hatásmechanizmusairól, a károk potenciális súlyosságáról illetve gyakoriságáról is. A végeredménybõl nem csak a területre specializálódott társaságok profitálhatnak majd, hanem azok a hagyományosnak tekinthetõ konstrukciók is górcsõ alá kerülnek, melyek nem specifikusan a kibertámadások ellen védenek, hanem természetükbõl adódóan az ilyen jellegû kockázatok egy részét, vagy egészét is lefedik.

Nagy hangsúlyt fektetnek a kiemelt fontosságú infrastrukturális elemek ellen intézett támadások kockázati elemzésére is, vagyis az úthálózatok, gyárak, erõmûvek, elektromos és telekommunikációs hálózatok kiesésével járó kockázatoknak. Tim Gradner, a Guy Carpenter CEO-ja szerint tisztában vannak a feladat nagyságával, amit folyamatosan evolválódó, finomodó támadási technikák, illetve a viszonylag kis mértékû rendelkezésre álló historikus adat is megnehezít. Ugyanakkor a lépés elengedhetetlennek nevezte annak érdekében, hogy a biztosítók jobb rálátással rendelkezzenek a lehetséges kockázati faktorokra, illetve azok potenciális hatásaira.