Munich Re: 65 milliárd dollárnyi kárt okoztak a természeti katasztrófák az első félévben
2022.08.02

2022 első félévében alacsonyabbak voltak a természeti katasztrófák okozta károk, mint egy évvel korábban - közölte a Munich Re. Az árvizek, földrengések és viharok összesen mintegy 65 milliárd dollárnyi kárt okoztak, szemben a 2021. évi 105 milliárd dollárral. A biztosított károk 34 milliárd dollár körüli összeggel nagyjából a korábbi évekhez hasonlóan alakultak.

Az Egyesült Államok vezette a veszteséglistát: a teljes gazdasági kár közel felével és a biztosítási veszteségek közel kétharmadával – derül ki a Munich Re jelentéséből.

A tornádókkal kísért heves zivatarok sorozata volt a károk fő oka. Egyetlen zivatarfront, amely április elején tornádókat okozott, több mint 3 milliárd dollár értékű vagyont pusztított el, amelynek háromnegyede biztosított volt - tökéletes példa arra, hogy a magas biztosítási sűrűség hogyan segíthet elnyelni a természeti katasztrófák okozta gazdasági sokkhatásokat.

Az év első felében az Egyesült Államokban a súlyos zivatarok összesen 22 milliárd dollárnyi kárt okoztak, a biztosított károk 17 milliárd dollárt tettek ki.

Átlagon felüli hurrikánszezon várható

Az idei trópusi viharszezon várhatóan átlagon felüli vihartevékenységet hoz az Atlanti-óceán északi részén, a Csendes-óceánon tapasztalható ENSO, azaz az El Niño – Déli Oszcilláció természetes éghajlati jelenségnek köszönhetően.

Jelenleg a Csendes-óceánon az ENSO hideg fázisa, a La Niña-időszak uralkodik , amely elősegíti a hurrikánok kialakulását az Atlanti-óceán északi részén. Vezető kutatóintézetek úgy vélik, hogy a jelenlegi gyenge La Niña-állapotok a hurrikánszezon fő szakaszában, szeptemberben még inkább felerősödhetnek.

A Munich Re 18 (±3) névvel ellátott trópusi viharra, 8 (±2) hurrikánra és 4 (±2) súlyos hurrikánra számít. Kutatóintézetek előrejelző modelljei a viharaktivitást a skála felső vége felé várják. Június végéig három trópusi ciklon alakult ki az Atlanti-óceán északi részén, amelyek közül egyik sem érte el a hurrikán erejét.

Eközben Észak- és Északnyugat-Európán téli viharok söpörtek végig, különösen februárban, helyenként orkán erejű szeleket hozva. Írországot, Angliát, Belgium egy részét, Hollandiát, Észak-Németországot és a Balti-tenger partvidékét különösen súlyosan érintette. Összesen 5,2 milliárd dollárnyi kárt okoztak.

Európában a nyár eleji szélsőséges hőség és szárazság vízhiányhoz és erdőtüzekhez vezetett, különösen Olaszországban, Spanyolországban és Portugáliában. A hőség és az aszály okozta veszteségeket gyakran nehéz pontosan meghatározni, mivel hatásuk - például a hűtővíz hiánya miatti termelési veszteségek az iparban - csak később jelentkezik.

A jelenlegi hőhullám (2022. július) a Közép-Európa feletti magasnyomás szokatlan keverékének és egy Nyugat-Európához közeli alacsony nyomású területnek köszönhető. Ez lehetővé teszi, hogy a Szahara és Észak-Afrika felől érkező forró levegő magasabb szélességi körökbe hatoljon.

Az időjárási szélsőségek lesznek az új normalitás

"2022 első félévének természeti katasztrófaképét az időjárással kapcsolatos katasztrófák uralták" - mondta Torsten Jeworrek, a Munich Re igazgatótanácsának tagja.

"Az Egyesült Államokban szélsőséges tornádók milliárdos károkat okoztak, Ausztrália keleti partvidékének egyes részeit elöntötte az árvíz, Dél-Európa pedig szélsőséges hőséggel, erdőtüzekkel és aszállyal küzdött.” – tette hozzá.

„Az IPCC nemrég közzétett jelentése arra figyelmeztet, hogy a biztosítóknak át kell alakítaniuk kármodelljeiket a változó kockázatok megfelelő értékeléséhez. A kármegelőzés pedig alapvető eleme az éghajlatváltozás gazdasági hatásainak mérséklésének.”

"Ezért rendkívül aggasztó, hogy a biztosítási penetráció a fejlődő és feltörekvő országokban jóval 10% alatt stagnál, és hogy még az ipari országokban is sok a javítanivaló." – véli Jeworrek.

Ernst Rauch, a Munich Re vezető klímakutatója és a Climate Solutions Unit vezetője a következőképpen foglalja össze az idei év eddigi időjárási katasztrófáit: "Lehet, hogy ezek mind egyedi események, amelyeknek különböző okai vannak, de együttvéve egy dolog rendkívül világossá válik: az éghajlatváltozás erőteljes hatása egyre nyilvánvalóbbá válik! A következmények pedig egyre kézzelfoghatóbbá válnak az emberek számára szerte a világon. Az IPCC még egyértelműbb diagnózist állított fel, és kijelentette, hogy az időjárással kapcsolatos katasztrófák, mint például a hőhullámok, özönvízszerű esőzések vagy aszályok a melegebb Földön mind gyakoriságban, mind intenzitásban növekedni fognak. A hőhullámok általában hosszabb ideig tartanak majd, és szélsőségesebb hőmérsékleteket hoznak. Ez régiónként eltérő lesz - Európában a legsúlyosabban a déli országrészeket fogja érinteni".