44 milliárd dolláros kárt okoztak a katasztrófák az idei első félévben
2019.08.15

A természeti katasztrófák által okozott gazdasági károk 40 milliárd dollárra rúgtak – szemben a tavaly első félévi 45 milliárd dollárral – , amelyből 19 milliárd dollárt fedeztek biztosítások, ami szintén csökkenést mutat a tavalyi 26 milliárdhoz képest – derül ki a Swiss Re jelentéséből. A katasztrófaesemények összesen 5000 áldozatot követeltek.

A természeti és ember által okozott katasztrófák összesen 44 milliárd dollár gazdasági kárt okoztak 2019 első felében – olvasható a viszontbiztosító előzetes becsléseit bemutató sigma jelentésben. Ez messze elmarad a megelőző tíz év átlagától, ami 109 milliárd dollár, valamint az egy éve mért 51 milliárd dolláros veszteségtől is.

Az első félév összes gazdasági kárának 42%-át, 19 millió dollárnyit fedeztek biztosítások, nagyrészt viharok és árvizek okozta károkat, ember okozta katasztrófákra 4 milliárdot fizettek a biztosítók. 2018 első félévében az összes katasztrófakár 52%-át tették ki a biztosított károk, ami tehát jelentős csökkenést jelent idén, köszönhetően annak, hogy idén bekövetkezett, jelentős károkat okozó katasztrófák közül sok olyan területen történt (India, Mozambik, Malawi, Zimbabwe és Madagaszkár), ahol alacsony a biztosítottság szintje.

Forrás: Swiss Re

Az időszak során több mint 5000 ember vesztette életét, vagy tűnt el katasztrófaesemények következtében.

Súlyos esőzések, hóolvadás okozták a legtöbb kárt

Nem is az elsődleges katasztrófák, sokkal inkább a másodlagos veszélyek, így a viharok, súlyos esőzések, a hóolvadás okozták a legtöbb kárt az első félévben a legtöbb helyen, így az Egyesült Államokban, Kanadában, Európában, Ausztráliában, Kínában és Iránban is. A Swiss Re becslései szerint ezekből az eseményekből keletkezett az összes gazdasági kárból mintegy 32 milliárd dollárnyi, amelyből nagyjából 13 milliárdra kötöttek biztosítást.

A világ egyes részein 2019 első felében is, csakúgy mint tavaly, hőhullámok söpörtek végig, több helyen hőmérsékleti rekordok dőltek meg, különösen Európában. Az extrém nyári időjárás által okozott károkat azonban még nem becsülte fel teljes egészében a viszontbiztosító.