A Swiss Re nyereségesen zárta a második negyedévét
2022.08.01

A Swiss Re 2022 második negyedévében 405 millió dolláros nettó nyereséggel tért vissza a nyereségességhez. Miután az első negyedévet a pénzpiaci visszaesés, a COVID-19 világjárvány és az ukrajnai háborúra való tartalékolás negatív hatásai jellemezték, ez 2022 első félévében 157 millió dollár nettó nyereséget eredményezett.

„A kihívásokkal teli évkezdet után a Swiss Re a második negyedévben visszatért a nyereségességhez. Ezt az élet- és egészségbiztosítás, illetve a vállalati megoldások erős eredményei, valamint a vagyon- és baleseti viszontbiztosítás robusztus kockázatvállalási teljesítménye támogatta” – kommentálta az eredményeket Christian Mumenthaler, a Swiss Re csoport vezérigazgatója.

A csoport eredményei jelentősen javultak a második negyedévben, a pénzügyi piacok folyamatos kihívásai ellenére is. A Swiss Re 157 millió dollár nettó nyereségről és 1,6%-os ROE-ről számolt be 2022 első félévében, szemben a 2021-es év azonos időszakának 1,0 milliárd dolláros nettó nyereségével és 8,2%-os ROE-jával. A csökkenés elsősorban a jelentősen alacsonyabb befektetési eredményeknek, valamint az ukrajnai háború miatt az első negyedévben képzett tartalékoknak tudható be.

A csoport nettó díjbevétele 2022 első hat hónapjában 1,9%-kal 21,2 milliárd dollárra nőtt a 2021 első félévi 20,8 milliárdról. A növekedést negatívan befolyásolta a kedvezőtlen devizaárfolyam-alakulás, változatlan árfolyamok mellett a nettó díjbevétel 5,1%-kal nőtt volna.

A 2022 első félévében elért 1,2%-os befektetési hozamot befolyásolták a tőzsdén jegyzett részvények piaci árfolyamveszteségei (fedezeti ügyletek nélkül), amelyek megközelítőleg 0,4 milliárd dollárt tettek ki, valamint az Oroszországgal kapcsolatos kitettségeket is tartalmazó 50 millió dolláros szerény értékvesztés.

A Swiss Re tőkehelyzete továbbra is nagyon erős, a csoport svájci szavatolótőke-teszt (SST) mutatója a 200-250%-os céltartomány felett van.

A vagyon- és felelősség viszontbiztosítási ágazat 316 millió dollár nettó nyereséget jelentett 2022 első félévében, szemben a 2021-es év azonos időszakának 1,3 milliárd dollár nyereségével. Az eredmény tükrözi az üzletág robusztus biztosítástechnikai teljesítményét, amelyet ellensúlyoznak a lényegesen alacsonyabb befektetési eredmények és az ukrajnai háborúval kapcsolatos 154 millió dollár összegű első negyedéves tartalékok.

Az ágazat az időszakban 938 millió dollár összegű természeti katasztrófakárigényt fogadott el, amely elsősorban az ausztráliai és dél-afrikai árvizekhez, a februári európai viharokhoz és a júniusi franciaországi jégeső-sorozathoz kapcsolódott.

A nettó díjbevétel minimálisan, 10,6 milliárd dollárra emelkedett. A növekedés nagyrészt a magasabb volumeneknek és az áremelkedéseknek köszönhető, amit ellensúlyozott a kedvezőtlen árfolyam-alakulás. Stabil devizaárfolyamok mellett a nettó díjbevétel 3,6%-kal nőtt volna.