Új vezérigazgató a magyar Uniqánál
2016.05.27
Július elsejétõl Othmar Michl leköszön a magyar Uniqa élérõl, az új vezérigazgató a nem-élet üzletág vezetõje, Kurtisz Krisztián lesz - jelentette be a vezérigazgató egy Moszkvában tartott sajtótájékoztatón. A társaság új menedzsmentje már készül arra, hogy néhány éven belül a lakossági biztosítási területen a fintech cégekkel is versenyezniük kell. A magyar Uniqa tavaly még veszteséges volt, de 2016 végére már nyereséget várnak - írja a Portfolio.hu.

Othmar Michl, az Uniqa vezérigazgatója egy Moszkvában tartott sajtótájékoztatón elmondta, csoportszinten több leányvállalatnál is szervezeti átalakítás történik. A magyar Uniqát érintõ változások 2016. július elsején lépnek hatályba, a felügyelõbizottság javaslata alapján, az MNB engedélyezését követõen az Uniqa igazgatósága így épül fel:

  • az igazgatóság elnökének tisztségét, azaz a vezérigazgatói pozíciót Kurtisz Krisztián tölti be, aki emellett továbbra is a nem-életbiztosítási terület irányítását látja el. (CEO - Non Life CITO)
  • Juhos András az Igazgatóság tagjaként a személybiztosításokért felel. (Life CITO)
  • Polányi Zoltán az Igazgatóság tagjaként az értékesítési terület irányításáért felel. (CSO)
  • Thomas Dockal az Igazgatóság tagjaként a pénzügyi és risk management terület irányításáért felel. (CFRO)
  • Wolf-Christoph Gerlach az Igazgatóság tagjaként a társaság operatív mûködésének irányításért felel. (COO)
Othmar Michl a vezérigazgatói pozíciót 2016. június 30. napjával adja át, ezt követõen az Uniqa Csoport igazgatóságának tanácsadójaként tevékenykedik tovább, és felügyelõbizottsági elnöki pozícióit is megtartja.

Jönnek az insuretech cégek


A lakossági biztosítási területen komoly változásokra készül a társaság. Ahogyan Kurtisz Krisztián 12 ezer fintech cégbõl nagyjából 4 ezer olyan van, amelyek biztosítással foglalkoznak. Ha nem is jövõre, nem is két év múlva, de 4-5 éven belül velük is versenyezniük a biztosítóknak. A biztosítási szakma az elmúlt években hajlamos volt túlbonyolítani a termékeket, ezen akarnak változtatni. A szolgáltatási területen ezért leegyszerûsítik a folyamatokat, és az ügyfelekkel történõ kommunikációt. A biztosítási szakmának van egy adatháttere, statisztikai tapasztalata, és erõs brandje, ami megnehezíti az insuretech cégek dolgát, de az ügyfelek kiszolgálásán sokat kell még javítani - fejtette ki Kurtisz Krisztián.

Tavaly veszteséges volt a magyar Uniqa

A költségszint 7,5%-os csökkenése (650 millió forint) és a kombinált hányad 7,6%-os javulása mellett 2015-ben 3,6%-kal emelkedett a magyar Uniqa díjbevétele. A biztosítástechnikai eredmény több mint 1,5 milliárd forinttal, az adózás elõtti eredmény 1,1 milliárd forinttal javult, azonban így is 93 millió forintos veszteséggel zárták az évet.

Az életbiztosítások területén a növekedés motorját új szerzések harmadát kitevõ nyugdíjbiztosítások jelentették. A teljes életbiztosítási díjelõírás 11,9%-kal haladta meg a 2014. évit: a folyamatos díjas biztosítások 11,1%-kal, az egyszeri díjas biztosítások 13,8%-kal nõttek. A folyamatos díjas biztosításoknál az egészségbiztosítási díjelõírás 4,7%-kal nõtt, míg a balesetbiztosítási terület 46,7%-os növekedést ért el. Az életbiztosítások folyamatos díjelõírása 10,0%-kal, az egészségbiztosítások folyamatos díjelõírása 6,8%-kal, míg a balesetbiztosításoké 28,4%-kal nõtt.

A nem-életbiztosítási területen a kárhányad a 2014-es évhez képes javulást mutatott, 2015-ben a piaci kondíciók is némileg javultak. Tavaly több gépjármûvet értékesítettek és a kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítási díjak is emelkedtek, ugyanakkor a negatív adóhatások továbbra is éreztetik hatásukat. Az üzletág 33,2 milliárd forintos díjbevétellel rendelkezett, és tavaly is veszteséges volt. 3 év után elõször idén nyereséget várnak az üzletágtól.