Meghaladják a 10 éves átlagot a globális biztosított katasztrófakárok
2022.08.04

Globálisan a biztosítási és viszontbiztosítási ágazat természeti katasztrófákból eredő veszteségei 2022 első felében elérték a 35 milliárd dollárt, ami 22%-kal magasabb, mint az elmúlt évtized átlaga a Swiss Re Institute adatai szerint.

A téli viharok sorozata Európában, a példátlan áradások Ausztráliában és Dél-Afrikában, valamint a nagyszámú zivatarok az Egyesült Államokban és Európában 35 milliárd dollárnyi biztosított természeti katasztrófakárt eredményeztek 2022 első félévében.

Az ember okozta károk további 3 milliárd dollár biztosítási veszteséget váltottak ki, így a katasztrófák által okozott összes biztosított kár 38 milliárd dollárra emelkedett. Az Európa számos részén tapasztalható rekordmagas hőmérséklet további aszályok és erdőtüzek okozta károkat eredményez. Az elmúlt hat hónap súlyos időjárási eseményei ismét rávilágítanak arra, hogy a természeti katasztrófák, különösen a másodlagos veszélyek gyakorisága és súlyossága minden régióban növekszik.

Martin Bertogg, a Swiss Re katasztrófaveszélyekért felelős vezetője elmondta: „Az éghajlatváltozás hatásai egyre szélsőségesebb időjárási eseményekben mutatkoznak meg, mint például az Ausztráliában és Dél-Afrikában bekövetkezett példátlan áradások. Ez megerősíti az elmúlt öt évben megfigyelt tendenciát, miszerint a másodlagos veszélyek a világ minden részén növelik a biztosított károkat. A hurrikánokkal vagy földrengésekkel ellentétben ezek a veszélyek mindenütt jelen vannak, és a különösen veszélyeztetett területeken a gyors urbanizáció csak súlyosbítja őket. Tekintettel a világméretű pusztítás mértékére, a másodlagos veszélyek ugyanolyan fegyelmezett kockázatértékelést igényelnek, mint az elsődleges veszélyek, például a hurrikánok."

Februárban téli viharok sorozata sújtotta Európát, és 3,5 milliárd dollár becsült biztosított kárt okoztak. Februárban és márciusban az özönvízszerű esőzések széleskörű áradásokhoz vezettek Ausztráliában. Ez új rekordot jelentett az országban az árvízkárok tekintetében, amelyek eddig megközelítették a 3,5 milliárd dollárt. A biztosítási ágazat számára ez az egyik legköltségesebb természeti katasztrófa az országban, és 2022 első félévében a legköltségesebb esemény globálisan, a biztosított károkat tekintve. A dél-afrikai, valamint az indiai, kínai és bangladesi árvizek tovább erősítik, hogy az árvizekből eredő veszteségek világszerte egyre nagyobbak az urbanizált területeken.

2022 első félévében Franciaországot súlyos időjárási jelenségek, köztük jégeső és heves esőzések sújtották, amelyek a Francia Biztosítók Szövetségének eddigi becslései szerint 4 milliárd eurónyi biztosított piaci veszteséget okoztak.

Az Európa-szerte rekordmagas hőmérsékletet eredményező két súlyos nyári hőhullám pusztító erdőtüzeket szított Délnyugat-Európában. A 2022. júniusi globális átlaghőmérséklet mintegy 0,3°C-kal magasabb volt az 1991-2020-as átlagnál, így ez volt a harmadik legmelegebb június a feljegyzések szerint. Mivel a melegedő éghajlat az előrejelzések szerint súlyosbítja az aszályokat, az erdőtüzek valószínűsége megnő, és nagyobb károkat okoz ott, ahol a gyors ütemű városi terjeszkedés átfedésben van a vadon és a városok közötti határterülettel.

Jérôme Jean Haegeli, a Swiss Re csoport vezető közgazdásza elmondta: „Az éghajlatváltozás az egyik legnagyobb kockázat, amellyel társadalmunk és a világgazdaság szembesül. Mivel a természeti katasztrófák 75%-a még mindig nem biztosított, világszerte nagy védelmi hiányosságokat látunk, amelyeket a mai megélhetési válság tovább súlyosbít. A biztosítási ágazat a közszférával együttműködve, a fenntartható infrastruktúrába való befektetéssel és annak biztosításával döntő szerepet játszik a társadalom éghajlatváltozással szembeni ellenállóképességének megerősítésében."

A természeti és ember okozta katasztrófákból eredő globális gazdasági károkat 2022 első felében 75 milliárd dollárra becsülik. Ez az elmúlt tíz év átlaga alatt van (80 milliárd USD).

A Swiss Re becsléseit megelőzően a Munich Re is múlt héten számolt be arról, hogy a természeti katasztrófákból eredő biztosított károk 2022 első félévében 34 milliárd dollárt tettek ki, az Aon viszontbiztosítási bróker pedig 39 milliárd dolláros becslést tett közzé.