A "katasztrófa kötvények" fellendülését hozhatja a blokklánc technológia a német Allianz szerint
2016.06.15
A technológia által megvalósuló "okos szerzõdések" jelentõsen felgyorsíthatják az ügynevezett katasztrófa kötvények (CAT bonds) kereskedelmét a német Allianz biztosító szerint.

Az egyelõre még csak elméletben létezõ "okos szerzõdések" olyan megállapodások, melyeket nem a szó klasszikus értelmében kezdeményeznek a szerzõdõ felek, hanem automatikusan jönnek létre a szereplõk között abban az esetben, ha bizonyos elõre meghatározott feltételek teljesülnek. ENnek következtében akár órák alatt is végbemehetnek olyan tranzakciók - így például a katasztrófa kötvények kereskedése - , melyek ma jellemzõen akár hetekig, extrém esetben hónapokig is elhúzódhatnak.

A CAT kötvények példája nem véletlen, hiszen ezek olyan speciális, jellemzõen biztosítókhoz kötõdõ eszközök, melyek elsõdleges célja, hogy katasztrófák esetén gyorsan nagy összegeket tudjon megmozgatni a biztosító. Ennek fejében a potenciális nyereség is óriási, de a kockázat is hatalmas, hiszen amennyiben az elõre meghatározott katasztrófaesemény következtében a biztosító veszteséget könyvel el, úgy a hozamok kifizetését elhalaszthatja, vagy akár teljesen meg is tagadhatja.

Az Allianz a Nephila Capital befektetési vállalattal együttmûködve tesztelte a blokklánc lehetõségeit kifejezetten természeti katasztrófák körülményeit modellezve, az eredmények alapján pedig egyértelmûen egyszerûbb ügyintézés és gyorsabb tranzakciókat  tesz lehetõvé a technológia. A blokklánc egyfajta manipulálhatatlan fõkönyvként mûködik, ami tranzakciók lebonyolításátés egyéb adatcseréket is lehetõvé tesz anélkül, hogy ezeket harmadik félnek autentikálnia kellene. A folyamat automatikusan történik, így az emberi közremûködésbõl fakadó hibák és késések teljesen kizárhatók, ráadásul a szerzõdéseket sem lehet meghamisítani. Az eddig említett elõnyök mellett értelemszerûen olcsóbbá is válnának a különféle tranzakciók, ugyanakkor a szabályozó szervek egyelõre még nem foglaltak állást. Jelenleg is vizsgálják, hogyan lehetne a technológiát olyan módon alkalmazni, hogy az a törvényi, biztonsági és adatvédelmi szempontoknak is megfeleljen. 

Az Allianz midenesetre tovább folytatja a tesztelést, a következõ lépésben összetettebb modellekket állítanak fel, illetve továnni pénzügyi partnereket is bevonnak, ezzel párhuzamosan pedig tárgyalásokat kezdeményeznek az uniós szabályozó szervekkel.