Nagyot drágult a casco
2016.06.17
Egy év alatt 10 százalékkal nõtt az átlagos casco-díj, az évfordulós kötések viszont a három évvel ezelõtti szinten maradtak - írja a Világgazdaság.

A Netrisk.hu adatai szerint az autósok az idei év elsõ öt hónapjában átlagosan 76 500 forintért kötöttek teljes körû casco-szerzõdést, ami csaknem 10 százalékkal haladja meg az elõzõ év hasonló idõszakában mért szintet. A portál statisztikái azt mutatják, hogy a casco-szerzõdések csaknem fele legalább hét éves autóhoz kapcsolódik, a szerzõdõk pedig évrõl évre egyre nagyobb arányban vállalnak a kedvezõbb díjért magasabb önrészt.

Az átlagdíj tíz százalékos emelkedése több okra vezethetõ vissza. Egyrészt a biztosítók a kárinflációhoz igazították a díjaikat, másrészt a tavalyi elsõ öt hónaphoz képest huszonkét százalékkal több új autó jelent meg az utakon, ezekre pedig eleve magasabb díjon köthetõ casco, ami érthetõen felfelé húzza az átlagot – magyarázta Sebestyén László , a Netrisk.hu vezérigazgatója.
Az új autók átlagos casco-díja jelenleg 92 ezer forint, ami több mint 70 százalékkal magasabb, mint az évfordulós váltók 53 600 forintos éves összege. Érdekes jelenség az is, hogy az évfordulós váltók esetében a díjszint az elmúlt három évben gyakorlatilag stagnált.

Az elmúlt három évben a legnagyobb mértékben a használt autók azonnali casco-kötéseinek átlagdíja nõtt: ez a kör idén átlagosan 86 500 forintért kötött szerzõdést a Netrisk.hu oldalán, ami 18 százalékkal haladja meg 2013 hasonló körben mért 73 500 forintos díjátlagát.

Bár a közvélekedés szerint a casco-szerzõdéseket többnyire 5 évnél fiatalabb autókra kötik, a Netrisk.hu statisztikája egészen más megoszlást mutat: a szerzõdések 49 százaléka minimum 7 éves autókra vonatkozik. „Ebben egyrészt szerepe van annak, hogy a biztosítók folyamatosan emelik a biztosítható gépjármûvek korhatárát, másrészt az évekkel ezelõtt hitelre vásárolt, és még mindig törlesztés alatt álló autók esetében a hitelezõ megköveteli a casco fenntartását” – tette hozzá Sebestyén László.