Túlzott kockázatnak teszik ki magukat a kisvállalkozások
2016.06.22
Komoly lehetõség rejlik még a kis- és középvállalkozások biztosítási piacában – derül ki a Groupama Biztosító egyik legfrissebb kutatásából. A kisebb cégek a biztosításokkal kapcsolatban általános információhiányban szenvednek. Közülük csak kétharmaduk vesz igénybe valamilyen biztosítást, ráadásul sokszor nem is a valódi kockázatokat kezelik.

A munkaerõvel kapcsolatos kockázatokat jobban érzékelik, mint a vagyoni jellegûeket

A Groupama Biztosító megbízásából az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. által 2016 májusában készített reprezentatív felmérésébõl kiderül, hogy a kis- és középvállalkozások a személyes jellegû kockázatokat sokkal relevánsabbnak tartják, mint a vállalkozási tevékenységüket fenyegetõ veszélyeket. A legtöbb cégvezetõ a nyugdíjas évek anyagi biztonságától (a megkérdezettek 38 százaléka), valamint a személyes akadályoztatásuktól (24%) és az ebbõl fakadó jövedelem-kieséstõl (21%) tart.

A 3–20 fõs vállalkozások legfontosabb félelmei tehát az emberekkel, a munkaerõvel kapcsolatosak. Ilyen méretû vállalkozásoknál ez nem csoda, hiszen akár egy alkalmazott kiesése azonnali problémát jelenthet, és ezek elõfordulása gyakoribb, mint a vagyontárgyakat ért károk. A vagyontárgyakban keletkezett károk helyreállítására a vállalkozások ötöde, a vállalkozással szembeni kártérítési igények miatti veszteségekre pedig csak tizedük számít.

Biztosítást inkább a vagyontárgyakra kötnének

A kutatás felmérte azt is, hogy a megkérdezett vállalkozások a következõ egy évben milyen biztosításokat terveznek kötni. Érdekes, hogy míg félelmeik elsõsorban nem vagyoni jellegûek, amikor szerzõdéskötésre kerül a sor, a tervezett biztosítások között az elsõ három helyen a cég vagyontárgyaikat említik meg, mint biztosítandó elemet. De megkötik-e a tervezett biztosításokat?

Alacsony biztosítottság

A reprezentatív kutatásba bevont kis- és középvállalkozások válaszai alapján valószínûsíthetõ, hogy a szándék nem minden esetben realizálódik. A megkérdezettek mindössze 40%-a rendelkezik vállalkozói vagyonbiztosítással, ugyanilyen arányban kötöttek élet-, baleset- vagy betegségbiztosítást a cég vezetõjére, de az alkalmazottakra már csak 18%-uk gondolt. A kutatás igyekezett arra is választ találni, hogy mi lehet a biztosítások hiányának az oka?

Azok, akik nem rendelkeznek vállalkozásukkal kapcsolatban biztosítással, legnagyobb arányban, 21%-ban nem is tartják ezt a fajta védelmet fontosnak. Bár többen említettek anyagi okokat is, 20%-uknak például vissza kell fognia kiadásait, de minden ötödik vállalkozás azt állítja, hogy „tud vigyázni a dolgaira”.

„Sajnos ez nem életszerû. Vannak olyan kockázatok, amelyre a biztosítottaknak nincs ráhatásuk, néha egyszerûen azért, mert nem is tudhatnak róla. Csak egy példa: hibás elektromos kötések vagy elöregedett elektromos vezetékek a falakban, kötõdobozokban − ezek miatt könnyen tûz keletkezhet. De nem látni a rossz állapotú víz- vagy csatornavezetékeket sem, amelyek akár a biztosítottnak, akár a szomszédnak kárt okozhatnak. Az alacsony kockázatészlelés komoly kockázatnak teszi ki ezeket a vállalkozásokat, pedig ezek a kockázatok biztosítással egyszerûen kezelhetõk” – hívja fel a figyelmet dr. Faragó-Szabó Flóra, a Groupama Biztosító Vállalati Vagyon- és Felelõsségbiztosítási fõosztályvezetõje.

A biztosítás díja csak az ötödik szempont

A Groupama Biztosító fontosnak tartotta azt is megvizsgálni, hogy a szerzõdéskötéskor milyen tényezõk alapján döntenek a vállalkozások. A válaszokból kiderült, hogy a kisvállalkozások számára a leglényegesebb a megbízható, pontos kárkifizetés, lényeges az is, hogy a cégre szabott ajánlatot kapjanak, ez számukra még az árnál is fontosabb, hajlandók tehát akár több pénzt is fizetni az egyedi konstrukcióért.

Érdekesség, hogy bár a tájékozódás forrása sokszor az alkusz oldalak, a szerzõdést magát a cégvezetõk már szívesebben kötik személyesen a biztosítótársaságok üzletkötõjénél, vagy irodájában.

„A személyes tanácsadás során lehetõség van egyénre szabott, egyedi ajánlat összeállítására, amely a megfoghatatlan félelmeket azonosítja, és megfelelõ biztosítást ajánl a személyes jellegû, a munkavállalókat érintõ, valamint a vagyoni, felelõsségi kockázatokkal kapcsolatosan is. Érdemes már a tájékozódásnál szakértõvel felvenni a személyes kapcsolatot, aki figyel késõbb az alulbiztosítottság elkerülésére is. Pozitív jelenség, hogy a vagyonbiztosítással rendelkezõ kisvállalkozások 91%-a rendszeresen felülvizsgálja a biztosítását” – mondta el dr. Faragó-Szabó Flóra.