Brexit: az elsõ reakciók
2016.06.27
43 év EU-tagsága után a brit szavazók többsége a kilépés mellett tette le a voksát, sokkolva ezzel a világot. A lépésnek számos, részben egyelõre megjósolhatatlan következménye lesz a kontinens és a szigetország életére, a biztosítási-pénzügyi szektor szereplõinek elsõ nyilatkozatait is egyelõre ez a bizonytalanság hatja át.

John Nelson, elnök, LLoyd's of London: "Nincs kétségem afelõl, hogy a Lloyd's továbbra is a globális biztosítási és viszontbiztosítási szektor középpontjában marad, és bízom benne hogy fennakadások nélkül folytathatjuk értékes együttmûködéseinket európai partnereinkkel. Az elkövetkezendõ két évben változatlan módon folytatjuk tevékenységünket, azután pedig életbe lép már elõre elkészített akciótervünk, melynek segítségével tökéletesen alkalmazkodni tudunk majd a megváltozott körülményekhez."

Dave Matcham, fõtitkár, International Underwriting Association: A londoni központú biztosítási piac elég erõs és jól pozícionált ahhoz, hogy megbírkózzon a Nagy-Britannia kilépése által teremtett helyzettel - áll a szervezet közleményében. Hozzáteszik, sokminden múlik azon, milyen eredményekkel zárul majd a kilépés pontos feltételeit tisztázó tárgyalások.

"Tény, a tárgyalási idõszak bizonytalansága jelentõsen megnehezíti majd a hosszútávú tervezést. Az EU tagsággal együtt járó szabadkereskedelmi elõnyök kulcsfontosságú szerepet játszottak abban, hogy London globális jelentõségû biztosítási központtá nõje ki magát, már csak emiatt is az egyik legfontosabb tárgyalási téma az EU piacához való hozzáférés folytonosságának fenntartása lesz."

Standard & Poor's: A hitelminõsítõ szerint a brit biztosítási piac szereplõi kevésbé kitettek a kilépés azonnali hatásainak, habár az elhúzódó bizonytalanság nyilván nem tesz jót az üzletmenetnek. Ugyanakkor az S&P szerint megfelelõ tervezéssel és a keretek megteremtésével akár lényegében zavartalanul folytathatják tevékenységüket a biztosítók.

Huw Evans, fõigazgató, Association of British Insurers: "Óva intjük ügyfeleinket attól, hogy elhamarkodottan cselekedjenek. A tagsági viszon megszüntetéséig Nagy-Britannia az EU része marad. A kormány legfontosabb feladata annak biztosítása, hogy az Egyesült Királyság a jövõben is a globális piac meghatározó szereplõje maradjon."

British Insurance Brokers Association: "Váratlan és precedens nélküli helyzet a jelenlegi. Tisztában vagyunk vele, hogy rengeteg munka vár ránk, a kormánnyal együttmûködve mindent megteszünk, hogy a biztosításközvetítõk és ügyfeleik érdekeit a lehetõ legjobban képviselni tudjuk az elkövetkezendõ tárgyalási idõszakban. Nem számítunk a pénzügyi piaci szereplõk tömeges kivándorására, de ehhez szükség van a közös piachoz való hozzáférés fenntartására."

Association of Insurance and Risk Managers in Industry and Commerce (Airmic): A szervezet szerint már az elõzetes felmérésekbõl is kiderült, hogy a piaci szereplõknek kevesebb, mint a fele rendelkezett cselekvési tervvel a kilépés esetére. Ezzel együtt a jelenlegi helyzet is hasonló bármely az egész iparágat veszélyeztetõ kockázati tényezõhöz, a pontos hatásokat és lehetõségeket egyelõre fel kell térképezni.

Clyde & Co:. Minden szereplõnek fel kell mérni az elõtte álló lehetõségeket. A szabályozási teher mindenképpen nagyobb lesz, de a szabályozó szervekre háruló engedélyeztetési és egyéb eljárások terhének növekedésével, azaz lassúbb ügymenettel is számolni kell majd. Ugyancsak problémás terület az alkalmazottak kérdése, egyelõre még tisztázásra szorul kiket és hogyan érint a változás, de a nagyobb adminisztrációs terhek mellett szinte biztosra vehetõk a magasabb munkáltatói költségek is.

Allianz: A biztosító közleménye szerint a Brexit hatásaival még hosszú éveken keresztül számolnia kell majd nem csak az Egyesült Királyságnak, de egész Európának. Éppen ezért mindkét félnek kifizetõdõbb lenne a kooperatív megközelítés annak érdekében, hogy ezeket a negatív hatásokat csökkentsék, különösen mivel Nagy-Britannia az EU-ból kilépve is fontos szövetségese marad az európai közösségnek.

Sergio Balbinot, elnök Insurance Europe: “Szomorúan vettük tudomásul az Egyesült Királyság kilépési szándékát. Reméljük hogy az illetékesek minél gyorsabban megkezdik a munkát annak érdekében, hogy az átmeneti idõszak problémáit minimalizálják."