Két fontos változás a vegyes megtakarítási célú életbiztosításoknál
2016.07.04
Július 1-jén két fontos változás következett be a vegyes megtakarítási célú életbiztosításoknál; törvényileg elõírt, hogy ezeknek a termékeknek is kiszámolják a biztosítók a Teljes Költségmutatóját (TKM), valamint a törvényileg elõírt maximum garantálható hozam (technikai kamat) is csökken, 2,9 százalékról 2,3 százalékra - írja a Portfolio.hu.

Teljes Költségmutató

2009-ben dolgozta ki és 2010-ben vezette be a biztosítások költségeit összehasonlíthatóvá tévõ modellszámítást, a Teljes Költségmutatót (TKM) a MABISZ befektetési egységekhez kötött (unit-linked) termékekre. 2014 májusában adta ki az MNB az elsõ nyugdíjbiztosítási ajánlását, tavaly január 1-jén a Teljes Költségmutató kiszámításának és közzétételének módszertanáról rendeletet adott ki a felügyelet. 2015. július 1-jétõl terjesztette ki a TKM-ajánlást a vegyes nyugdíjbiztosításokra is az MNB.

A klasszikus biztosítások teljes költségtranszparenciája még nem lesz elõírt, az MNB egyelõre vizsgálja azt, hogy a július 1-jétõl ezekre a termékekre vonatkozó TKM-szabályok milyen hatással lesznek a piacra. Így a konkrét költségek több termék esetén továbbra is ismeretlenek maradnak.

Technikai kamat

Az alacsony hozamkörnyezet miatt az MNB a biztosítások maximum garantálható hozamát (technikai kamat) is csökkenti, 2,9 százalékról 2,3 százalékra. Ez számos termék esetén hozhat majd változást, ugyanis több vegyes biztosítás is 2,5-2,75 százalékos technikai kamattal dolgozik. A maximum garantálható hozam mértékének csökkenése csak új szerzõdésekre lesz érvényes.