Többen jogosultak végtörlesztésre
2011.10.11
A devizában törlesztõ adósok hitelszerzõdéseire is kiterjesztette az egyösszegû, rögzített - svájci frank esetében 180 forintos - árfolyamon történõ végtörlesztés lehetõségét az Országgyûlés hétfõn – írja az MTI.

A törvény ezen felül egyértelmûsíti a devizahitelesek érdekében korábban hozott intézkedéseket. Így rögzíti, hogy az egyösszegû végtörlesztéshez igénybe vett áthidaló kölcsön csak forinthitel lehet. Kimondja azt is, hogy a végtörlesztés szabályai arra az esetre is vonatkoznak, ha a hitel folyósítása több részletben történt, és ezek végtörlesztéséhez számítási szabályt vezet be.

A módosítást a gazdasági bizottság fideszes elnöke azzal indokolta: a tapasztalatok alapján az egyes bankok egymástól eltérõen, illetve nem a jogalkotói szándék szerint alkalmazzák a hiteleseket segítõ szabályokat. Így például több bank arról tájékoztatta ügyfeleit, hogy nem élhetnek a végtörlesztési lehetõséggel azok, akik nem devizaalapú, hanem tényleges devizahitelt vettek fel. Ezért a módosítás rögzíti, hogy devizaalapú kölcsönszerzõdésnek minõsül az a hitel is, amelynek törlesztése devizában történik, de a végtörlesztést ebben az esetben is forintban kell teljesíteni.
Rogán Antal a gazdasági bizottság hétfõi ülésén azt mondta: a törvény újabb 50-80 ezer ember elõtt nyithatja meg a végtörlesztés lehetõségét.

A törvénymódosítás értelmében az adóst - meghatározott feltételek esetén - akkor is megilleti a végtörlesztés lehetõsége, ha \"az eredetileg hitelt nyújtó pénzügyi intézmény személyében változás állt be a hitelkövetelés engedményezése révén\". A javaslat indokolásában Rogán Antal azt írta, ebben az esetben a követeléssel és a kapcsolódó biztosítékokkal - például a jelzáloggal - már nem az eredetileg hitelt nyújtó bank rendelkezik, így a tartozást sem neki, hanem a követeléssel rendelkezõ pénzügyi intézmény részére kell teljesíteni, és a végtörlesztési kérelmet is a hozzá kell benyújtani.

Mindemellett rögzítették azt is, hogy nem lehet vagyongyarapodást megállapítani azzal az összeggel kapcsolatban, amelyet a magánszemély végtörlesztés címén az õt terhelõ tartozás kiegyenlítésére használ, vagy egyenesági hozzátartozójának ajándékoz, aki abból végtörleszt. A törvény a kihirdetést követõ napon lép hatályba.

Az egyösszegû, rögzített árfolyamú végtörlesztésrõl szóló jogszabályt szeptember 19-én fogadta el a parlament, és szeptember 29-én lépett hatályba.

A törvény átmeneti idõre lehetõvé tette, hogy az adósok ingatlanfedezetes devizaalapú hitelüket rögzített - svájci frank esetében 180, euró esetében 250, japán jen esetén 2 forintos - árfolyamon végtörleszthessék. Ezen árfolyamok alkalmazása akkor kötelezõ a pénzintézeteknek, ha az árfolyam a kölcsön folyósításakor nem volt magasabb, valamint a hitelfolyósító június 30-ig nem mondta fel a kölcsönszerzõdést. Az igénybejelentésre december 30-ig van lehetõség.

A parlament egy héttel késõbb már módosított a végtörlesztéssel összefüggõ adószabályozáson, lehetõvé téve, hogy ne csak a lakáscélú devizaalapú hitelek végtörlesztése esetén járjon mentesség a személyi jövedelemadó és az ajándékozási illeték alól, hanem a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél is, ha fedezetük ingatlan.