Ötvenmilliós birságot kapott a Volksbank
2011.10.11
A PSZÁF megtiltotta a Volksbank Zrt. végtörlesztési ûrlapjában a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvényt megsértõ szövegrész alkalmazását és ötvenmillió forint bírságot szabott ki a hitelintézetre. A már szerzõdött fogyasztók végtörlesztési kérelmét a kifogásolt rész mellõzésével kell teljesíteni.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) ma publikált határozatában megtiltotta a Magyarországi Volksbank Zrt. számára a „Végtörlesztési kérelem (rögzített árfolyamon)” címû nyilatkozat egy szövegrészének a fogyasztókkal szembeni alkalmazását, mert az súlyosan sérti a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvényt. A banknak tájékoztatni kell érintett fogyasztóit arról: végtörlesztési kérelmüknek a kifogásolt szövegrész figyelmen kívül hagyásával tesz eleget. E kötelezés teljesítését a Volksbank Zrt.-nek 2011. október 15-ig dokumentumokkal alátámasztva kell igazolnia. A PSZÁF a törvénysértés miatt 50 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a hitelintézetre.

A PSZÁF 2011. szeptember 30-án próbavásárlást hajtott végre a Volksbank Zrt.-nél, majd fogyasztóvédelmi hatósági vizsgálatot indított. Ennek eredményeként a PSZÁF megállapította: a pénzügyi szervezet fix árfolyamú végtörlesztésre kibocsátott fogyasztói nyilatkozata az igénybejelentést úgy teszi lehetõvé, hogy annak aláírásával a fogyasztó egyúttal további kötelezettséget is vállal. Eszerint ha az Alkotmánybíróság a fix árfolyamú végtörlesztésrõl szóló jogszabályt visszamenõlegesen megsemmisíti, a fogyasztó vállalja, hogy a fix és a piaci árfolyam közti különbözet összegét haladéktalanul megfizeti a Volksbank Zrt.-nek.

Noha a végtörlesztési kérelmeket a pénzügyi szervezet úgy köteles teljesíteni, hogy annak kapcsán a hitelintézeti törvényben meghatározott feltételeken kívül egyéb követelményeket nem támaszthat, e szövegrész mégis ilyet írt elõ. A Volksbank Zrt. e tájékoztatással végtörlesztési jogukat illetõen megtévesztette a fogyasztókat, így a nyilatkozat alkalmas volt a fogyasztók végtörlesztéshez fûzõdõ joga gyakorlásának tisztességtelen befolyásolására.

A pénzügyi szervezet agresszív kereskedelmi gyakorlatot is megvalósított, hiszen nyilatkozata alkalmas az alkotmányjogi kérdésekben nem jártas fogyasztókban elrettentõ pszichés hatás kiváltására, bizonytalanság és zavar keltésére is. A fogyasztók nincsenek abban a helyzetben, hogy megkérdõjelezzék, megítéljék a pénzügyi szervezetnek a hitelintézeti törvény alkotmányellenességére vonatkozó véleményét, érveit, ezek jogi megalapozottságát vagy megalapozatlanságát. A végtörlesztési nyilatkozatban foglaltak kényszerû vállalása minden további eljárás igénybevétele nélküli fizetési kötelezettséget ró az azt aláíró fogyasztóra.

A végtörlesztési kérelem szövege a határozat szerint hátrányosan hathat ki a fogyasztók választási szabadságára — azaz arra, hogy egyáltalán e feltételek mellett éljenek-e végtörlesztési szándékukkal —, amely azzal a hatással is járhat, hogy a fogyasztók a kérelemben vázolt feltételek mellett inkább nem élnek a jogszabály által biztosított lehetõséggel. A kifogásolt nyilatkozat megtételének elõírása így a pénzügyi szervezet részérõl egyúttal hatalmi helyzetével való visszaélést is jelent.