NGM: mérsékelt inflációs környezetben mozog Magyarország
2016.08.09
Már két és fél éve visszafogott, mérsékelt az inflációs környezet Magyarországon, ez segíti a bérek és a nyugdíjak értékállandóságának megõrzését - írja az MTI, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügypolitikáért felelõs helyettes államtitkárának nyilatkozatára hivatkozva.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb közlése szerint júliusban a fogyasztói árak 0,3 százalékkal alacsonyabbak voltak mint egy évvel ezelõtt.

Balogh László kiemelte: a 0 százalék körüli infláció részben a kõolaj alacsony világpiaci árának, részben pedig a sertéshús-áfa évi eleji csökkentésének köszönhetõ. 

Ha ez a tendencia így folytatódik, akkor a konvergenciaprogramban az idénre szereplõ 0,4 százalékos infláció tartható lesz - ismertette a helyettes államtitkár, és megjegyezte, hogy 2010-ben az infláció még 5 százalék körül mozgott.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében egyebek mellett azt is kiemelte, hogy a bérek és nyugdíjak értékállóságának megõrzése támogatja a fogyasztás élénkülését és a gazdaság fellendülését.

Hozzátették, hogy a kõolajért a világpiacon mintegy ötödével kellett kevesebbet fizetni, mint tavaly. Ennek következtében az üzemanyagok ára jócskán elmarad a 2015 azonos idõszakában mérttõl, ami jelentõsen, 1,1 százalékponttal mérsékelte a teljes indexet. A fuvarozási költségeken keresztül a csökkenõ üzemanyagár más termékek árára is hatással volt. A sertéshús forgalmi adójának csökkentése szintén mérsékelte az inflációt.