Erõs versenytársra leltek az életbiztosítások
2012.05.11
Európa második legnagyobb biztosítója, az AXA 0,8 százalékos forgalomnövekedésrõl számolt az elsõ negyedévet illetõen, így bevételei 28,1 milliárd euróra nõttek, köszönhetõen az erõs felelõsségbiztosítási üzletágnak, amely kiegyenlítette a vagyonkezelési díjak csökkenését, valamint a csekély életbiztosítási növekedést.

A rendkívül alacsony kamatok és az eurózóna adósságválsága körüli bizonytalanságok miatt kevesebb pénz ömlött egyes életbiztosítási termékekbe, amely az AXA részvényeit is 25%-kal gyengítette a márciusi csúcsokhoz képest.

„Az euróval az a probléma, hogy volatilitást teremt a pénzügyi piacokon. – fogalmazott Gerald Harlin, az AXA pénzügyi igazgatója – éppen ezért olyan piaci szegmensekre pozícionáljuk magunkat, amelyek a legkevésbé érzékenyek ezekre a kilengésekre.”

Harlin azt is elmondta, reméli, hogy az AXA alapkezelõi tevékenységének felülvizsgálata az év végéig befejezõdik.

Míg a felelõsségbiztosítások díjbevétele 3,3%-kal emelkedni tudott éves szinten az elsõ három hónapban, addig az életbiztosításoké mindössze 0,2%-kal nõtt, míg a vagyonkezelési üzletág bevételei 9,6%-kal csökkentek.

Az AXA tõkemegfelelési mutatója a Szolvencia I szerint számolva 200% körüli értéket vett fel az elsõ negyedévben.

A kisebb francia rivális cég, a CNP Assurances szintén pénteken jelentett elsõ negyedéves eredményeirõl, miszerint bevételei 12,9%-kal, 7 milliárd euróra estek. A legfõbb piacának számító Franciaországban ugyanis az életbiztosítási termékek erõs versenytársra leltek az egyéb megtakarítási termékekben.