25 év és 5 változás, amely jobbá tette az életünket
2016.09.19
Bár korunk sem szûkölködik a kihívásokban, az elmúlt 25 évben az életünk hosszabb, egészségesebb, biztonságosabb lett. A 25 éve Magyarországon is mûködõ NN Biztosító összegyûjtötte, hogyan lett jobb a világunk az elmúlt negyedszázadban.

1. A digitális forradalom. Míg 1991-ben még csak az elsõ honlap publikálása történt meg, ma már szinte minden elérhetõ az interneten. A világhálónak köszönhetõ globális tudásmegosztás és a hálóra kötött okoseszközök milliói számos területen hoztak forradalmi változást. Az egyik ilyen terület az orvostudomány, amelynek fejlõdése éveket adott hozzá a születéskor várható élettartamhoz Magyarországon is. Ez az utóbbi 25 évben 6 évvel lett hosszabb. A tudomány fejlõdése mellett túlélési esélyeinket növeli, hogy könnyebben találunk rá a számunkra megfelelõ gyógymódokra, így sokat tehetünk egészségünkért.

2. Biztonság a közlekedésben. Az elmúlt 25 évben lenyûgözõ változáson ment keresztül a jármûipar, a gyártók pedig egymásra licitálnak az utasbiztonsági eszközökben. Míg például 1991-ben csak ritka luxusfelszerelés volt a légzsák, addig ma már nem nagyon találni olyan autógyárat, amely e nélkül szállítja modelljeit. A légiközlekedés biztonságának fejlõdését mutatja, hogy ma harmadannyi repülõgépszerencsétlenség történik a világban, mint negyedszázada. Így, ha odafigyelünk és biztonságos autót, megbízható légitársaságot választunk, sokat tehetünk saját biztonságunkért.

3. A rák legyõzhetõ. "A gyilkos kór" - 25 éve így nevezte a köznyelv a rákot, a daganatos betegség túlélése ritkaságszámba ment. Ma már jelentõsen nõtt a rák túlélésének esélye, ha idõben diagnosztizálják a betegséget és a megfelelõ terápiát választják. Ma már sokkal jobban odafigyelünk magunkra, gondoskodunk magunkról, okosabban tervezzük az életünket, beleértve az esetleges betegségekre, és azok pénzügyi következményeire való felkészülést is.

4. Minõségi idõskor. A várható élettartam meghosszabbodásával ma már egyre több aktív év vár a nyugdíjasokra. Míg korábban az idõs emberek passzívabb, visszahúzódóbb életet éltek, ma már interneteznek, tanfolyamokon vesznek részt, sportolnak és gyermekeik, unokáik mellett egyenrangú partnerek lehetnek. A hosszú és tartalmas idõskor záloga, hogy aktív éveink során már gondolunk nyugdíjas éveinkre, és hosszú távon is gondoskodunk anyagi biztonságunkról.

5. Biztosra megyünk. A ma embere sokkal jobban ad a biztonságra. Míg 25 éve a magyarok döntõ részének nem volt még életbiztosítása, nyugdíjmegtakarítása, ma már egyre többen gondoskodnak a saját és szeretteik pénzügyi biztonságáról. "Az NN Biztosító 25 éve van jelen Magyarországon, így megtapasztalhattuk, hogy milyen sokat változott az emberek viszonya az öngondoskodáshoz. Ha csak az elmúlt 8 évet nézzük, az NN portfóliójában akkor is azt látjuk, hogy az új szerzõdések esetén a biztosítási összegek több mint megkétszerezõdtek, míg ugyanebben az idõszakban a nettó átlagkeresetek 30%-kal nõttek. Azaz ügyfeleink ma már jobban felkészültek a váratlan helyzetekre" - mondta Sztanó Imre az NN Biztosító vezérigazgatója.