Idén két kategóriában is az Uniqa bizonyult a legjobb biztosítónak
2016.09.20
Hétfõn csaknem nyolcszáz résztvevõ jelenlétében megnyílt a Biztosításszakmai Konferencia és Kiállítás, amely hosszú évek óta a biztosítási szakma egyik csúcseseményének számít. A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) által szervezett kétnapos rendezvény hétfõi gálaestjén átadták az elmúlt évben legszínvonalasabb szolgáltatást nyújtó biztosítóknak járó, immár jelentõs hagyománnyal rendelkezõ díjakat, amelyek közül 2016-ben kettõt az Uniqa, egy-egy díjat pedig az Allianz és a Generali vihetett haza.

A kétnapos konferencia egyik vezetõ témája az EU biztosításközvetítõi és értékesítési direktívája volt, melyet 2018 februárjáig kell átültetni a hazai jogrendbe. Pandurics Anett, a Mabisz elnöke szerint a hazai piac sok szempontból az európai gyakorlat elõtt jár, nincs szükség egyetlen területen sem a minimumszabályozásnál szigorúbb követelmények bevezetésére. Példaképpen a teljes költségmutató (TKM) 2010 óta jól mûködõ rendszerét említette.

A Big Data és a digitalizált eszközök alkalmazási lehetõségeit a biztosítók egyelõre igen korlátozottan adaptálják mûködésük során. Mint Kisbenedek Péter, az Allianz vezérigazgatója elmondta, a fintech cégekkel a verseny hosszabb távon csakis a digitalizáció növelésével tartható: A szabályozási korlátok csakis idõleges védelmet nyújthatnak az innovatív versenytársak ellen – utalt az Uber közelmúltbeli hazai történetére is.

Jövõ év elejétõl kéri számon a Magyar Nemzeti Bank a piac szereplõin az etikus életbiztosítási koncepció alkalmazását. Nagy Koppány, az MNB igazgatója hangsúlyozta, hogy a koncepció keretében kijelölt TKM-limitek hatására a hazai életbiztosítási termékpaletta legalább kétharmada az eddiginél kedvezõbb költségstruktúrával újul meg. Az eszközalapok kijelölése során a biztosítóknak a biztosítás hátralévõ tartamához és az ügyfél életkorához igazodó befektetési struktúrát kell kialakítani, miközben cél a devizakockázat csökkentése is a hazai eszközök kínálatának növelésével. Az MNB igazgatója szerint az elõírások nem csupán az ügyfelek, hanem a biztosítók érdekeit is szolgálják, hiszen bizalmi alapon, hosszú távon fenntartható stabil állományuk alakul ki. A megmaradási idõ növekedése pedig a profitabilitásra is kedvezõ hatással lesz.

A független alkuszok idei díjazottjai
A független biztosítási alkuszok 2004 óta minden szeptemberben díjazzák azokat a biztosítókat, amelyek az elmúlt év során a legszínvonalasabb szolgáltatást nyújtották. A szakmai berkekben régóta nagy elismerésnek számító Szolgáltatásminõségi Verseny díjait idén is négy kategóriában osztották ki. 2016-ben az alábbi biztosítók bizonyultak a legjobbnak:
• a lakossági vagyonbiztosítások, illetve a személybiztosítások kategóriában az Uniqa Biztosító Zrt,
• a vállalati vagyonbiztosítás kategóriában az Allianz Hungária Biztosító Zrt, míg
• a gépjármû-biztosítási kategóriában a Generali Biztosító Zrt.
kapta meg az alkuszszövetség elsõ díját. A legjobb biztosítók között fentieken kívül dobogós helyeken szerepelt még az Aegon Magyarország Általános Biztosító Zrt. és a Signal Biztosító Zrt.

Az idei Biztosításszakmai Konferencia két napján a biztosítási szakma minden területérõl összesen közel 800 vendég vitatja meg közösen a biztosítási piac aktuális kérdéseit, megoldásokat keresve e szegmens aktuális problémáira. A konferencia programja a második napon a legmeghatározóbb hazai biztosítótársaságok szekció-elõadásaival folytatódik.