Idei mélypontján a magyar adóskockázati árazás az S&P felminõsítése után
2016.09.23
Meredek csökkenéssel idei eddigi mélypontjára csökkent keddre a magyar államadós-kockázat árazása a londoni piacon, miután a Standard & Poor's nemzetközi hitelminõsítõ visszaemelte a befektetési ajánlású kategóriába a magyar szuverén osztályzatot - írja az MTI.

Az IHS Markit piaci információszolgáltató cég keddi kimutatása szerint a magyar szuverén törlesztési leállás kockázatára köthetõ piaci biztosítási csereügyletek (CDS) középárfolyama jelenleg 114 bázispont környékén jár, 20 bázisponttal alacsonyabban, mint egy héttel ezelõtt.

Ez azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió dollárnak megfelelõ névértékû magyar államkötvény piaci csõdbiztosítása most 114 ezer dollárba kerül az irányadó ötéves lejáratra, 20 ezer dollárral kevesebbe, mint egy hete.

A 20 bázispontos CDS-árfolyamcsökkenés heti összevetésben igen jelentõs, nagyhatású piacmozgató fejlemények nélkül a Markit által figyelt szuverén adósok e kockázati mérõszáma hetente rendszerint néhány pontos sávon belül mozog.

Magyarország szuverén CDS-árazása jobb Olaszország összehasonlítható lejáratú államadósságának CDS-jegyzésénél, amely a Markit kimutatása szerint 135 bázispont környékén mozog.

Térségi összehasonlításban azonban a magyar CDS-árazás még mindig viszonylag magas: a lengyel szuverén CDS-középárfolyam a Markit keddi kimutatása szerint 70 bázispont környékén jár. A lengyel államadósság hitelminõsítõi besorolása néhány fokozattal jobb, mint a magyar, bár az S&P az év elején leminõsítette, a Moody's Investors Service pedig negatív kilátást adott a lengyel osztályzatra, egyaránt a lengyel kormány gazdaságpolitikai lépéseivel indokolva a döntést.

A magyar CDS-árazás javulásának elõzményeként az S&P a hosszú és rövid futamidejû, devizában és forintban fennálló magyar államadósság osztályzatát pénteken az addigi "BB plusz/B" szintrõl "BBB mínusz/A-3"-ra emelte.

A "BBB mínusz" devizaadós-besorolás a befektetésre ajánlott kategória alapszintje.

A cég elsõsorban a magyar gazdaság markánsan javuló költségvetési, külsõ fizetési és növekedési mutatóival indokolta a felminõsítést.

Az S&P lépése azt jelenti, hogy az intézményi befektetõk szempontjából Magyarország ismét befektetésre ajánlott szuverén adós. A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok általában két hitelminõsítõ osztályzatát veszik figyelembe annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós besorolását befektetésre ajánlottnak tekintik-e, vagy sem, és egy másik hitelminõsítõ, a Fitch Ratings - a három nagy nemzetközi hitelminõsítõ közül elsõként - már májusban átsorolta a befektetési ajánlású sávba a magyar államadósságot.
A Fitch május 20-án a devizában kibocsátott hosszú lejáratú szuverén magyar adósságállomány osztályzatát az addigi "BB plusz"-ról egy fokozattal szintén "BBB mínusz"-ra javította.

Most már csak a Moody's Investors Service tartja nem befektetési ajánlású kategóriában a magyar államadós-besorolást "Ba1" - a másik két hitelminõsítõ módszertanában "BB plusz"-nak megfelelõ - osztályzattal.

A Moody's azonban tavaly november óta felminõsítés lehetõségére utaló pozitív kilátást tart érvényben a magyar osztályzatra, és november 4-én vizsgálja legközelebb a magyar szuverén besorolást. A londoni elemzõi közösség nem zárja ki, hogy a Moody's akkor szintén visszaemeli a magyar besorolást a befektetési ajánlású sávba, az egyes osztályzati kilátások kifutási ideje ugyanis a nemzetközi hitelminõsítõi gyakorlatban átlagosan 12-18 hónap.