Swiss Re: más megközelítésre van szükség a kiberbiztosításban
2022.11.14

A globális viszontbiztosítási óriáscég szerint az iparágnak más megközelítést kell alkalmaznia a kiberkockázatok kockázatvállalásával kapcsolatban és ismét megerősítette a kiberbiztosításhoz kötött értékpapírok (ILS) piacának kialakítására vonatkozó felhívását.

A Swiss Re új jelentésében azt írja, hogy a kiberkockázati modellek ma még gyerekcipőben járnak, ami hátráltatja a kiberbiztosítás és -viszontbiztosítás kockázatvállalási képességét.

Mivel a kiberkockázatok és a fenyegetések gyorsan fejlődnek, a Swiss Re úgy véli, hogy a kitettségek pontos számszerűsítésének képtelensége akadályozza a kiberbiztosítási piac további fejlődését.

"A kibertámadások növekedésével párhuzamosan a kockázattal kapcsolatos tudatosság is nőtt - és ezzel együtt a kiberbiztosítások iránti kereslet is. A várható veszteségekkel kapcsolatos nagyfokú bizonytalanság és a kockázat változó jellege miatt azonban a kockázat biztosíthatósága korlátozott. Ez viszont visszafogja a piaci kapacitást, ami körülbelül 90%-os védelmi réshez vezet." – állítja Jérôme Haegeli, a Swiss Re csoport vezető közgazdásza.

Mindez egyúttal komoly lehetőséget is jelent a biztosítási és viszontbiztosítási ágazat számára, ha ez a védelmi rés szűkíthető, azáltal, hogy a kiberbiztosítási terméket olyanná fejlesztik, ami vonzza a tőkét és támogathatja a piac növekedését.

A Swiss Re szerint a kiberkockázatok biztosíthatóságának javítása érdekében a következő három területre kell összpontosítani: a szerződések következetességének és egyértelműségének növelése; szabványosított adatok és jobb modellezés alkalmazása; valamint új tőkeforrások azonosítása.

A kiberbiztonság fokozása szintén fontos, hogy a szervezetek és az emberek jobban tudják kezelni és mérsékelni a kockázatokat, miközben a biztosítók és viszontbiztosítók egy számszerűsíthető kockázatot vállalhatnak, ami egészségesebb piacot eredményez.

A globális kiberbiztosítási díjbevételek 2021-ben mintegy 10 milliárd dollárt tettek ki, míg a Swiss Re Institute 2025-ig 20%-os éves növekedést prognosztizál, és a teljes díjbevétel addigra 23 milliárd dollára emelkedik.

A piac azonban még mindig kicsi a potenciáljához képest, mivel az éves globális kiberkárok becslések szerint 945 milliárd dollárra rúgnak, ami a Swiss Re szerint azt jelenti, hogy a kockázat nagyjából 90%-a továbbra is biztosítatlan.

Ennek oka a biztosíthatóság korlátozottsága, a katasztrofális, de kevéssé ismert események bekövetkezésének lehetősége, a felhalmozódási kockázattal kapcsolatos aggodalmak, a megbízható modellezés hiánya és a nem elegendő adat rendelkezésre állása.

A viszontbiztosító szabványosított kiberadatokat és modellezést, a szerződések nyelvezetének egyértelművé és a következetessé tételét, valamint a kiberbiztosítási kapacitás új forrásainak meghatározását sürgeti.

Itt jönnek képbe a biztosításhoz kötött értékpapírok (ILS), mint a további kapacitás bevonásának egyik módja, bár a Swiss Re azt is megjegyzi, hogy a fenti piaci fejleményekre valószínűleg szükség lesz, mielőtt az ILS-tőke érdemi beáramlására sor kerülne.