Több közlekedési törvényt módosítana a kormány
2016.11.03
A használtjármû-vásárlás biztonságának növelése érdekében ingyenesen elérhetõ új szolgáltatást alakítana ki a kormány, a jármû-életút adatszolgáltatás lehetõvé tenné a jármûvekkel kapcsolatos, több szerv által nyilvántartott adatokból minden lényeges lekérdezését egy felületen keresztül.

A közlekedéssel összefüggõ egyes törvények módosításáról szóló, pénteken benyújtott törvényjavaslat szerint az állampolgárok díjmentesen juthatnak hozzá az adatokhoz egy adatigénylési folyamat keretén belül. A módosítással lehetõvé válik, hogy egy informatikai platformon legyenek lekérdezhetõek egyebek mellett a jármû forgalomban tartásával kapcsolatosan keletkezett mûszaki, környezetvédelmi, közlekedésbiztonsági, javítási, gépjármû-felelõsségbiztosítási adatok.

A törvényjavaslat általános indoklása szerint az ideiglenes rendszámtáblával ellátott jármûvek nincsenek forgalomba helyezve, ezért nincs róluk közhiteles központi nyilvántartás, így azonban ezekrõl a jármûvekrõl, illetve a rendszámtábla jogosultjáról nincs lehetõség adatot szolgáltatni.
Az ideiglenes rendszámtáblákról vezetett központi nyilvántartás létrehozásával a rendvédelmi szerveknek, a parkolási társaságoknak és az útdíjfizetésre jogosult szervezeteknek a jövõben lesz lehetõség adatot szolgáltatni az ideiglenes rendszámtáblák jogosultjairól, így várhatóan az ideiglenes rendszámtáblákkal elkövetett visszaélések is csökkennek - áll a javaslatban.

Módosítaná a javaslat a vasúti közlekedésrõl szóló törvényt is, annak érdekében, hogy a Magyarország területén található vasúti rendszerek biztonsági berendezéseire, mûszaki adataira, stratégiailag fontos csomópontjaira, vasúti jármûvekre vonatkozó adatok ne legyenek bárki számára hozzáférhetõek.

A személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvény módosításának célja, hogy a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. által a fõváros közigazgatási határán kívül beszedett és a közlekedési szolgáltatóknak - Volánbusz Közlekedési Zrt., BHÉV Zrt. - átadott bevétel után a szolgáltatók igényelhessék a szociálpolitikai menetdíj-támogatást.

A javaslat a kisajátítási eljárások és a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentõségû közlekedési infrastruktúra-beruházások megvalósításához szükséges eljárások során is megfogalmaz egyszerûsítési szabályokat.