Fontos dátum a mezõgazdasági károsultak számára
2016.11.09
A 2016. kárenyhítési évben bekövetkezett mezõgazdasági károk után a kárenyhítõ juttatás iránti kérelem 2016. november 30-ig nyújtható be. Azon károsultak tudják benyújtani a kérelmet, akiknek a kárbejelentését az agrárkár-megállapító szerv a kárenyhítési évben korábban már jóváhagyta - írja a kormany.hu.

A károsult termelõk 2016-ban is elektronikus úton tudják benyújtani a kárenyhítõ juttatás iránti kérelmüket a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) erre szolgáló internetes felületén, amely itt érhetõ el. A kérelmet a benyújtási határidõn belül többször lehet módosítani, az MVH és az agrárkár-megállapító szerv a 2016. november 30-i nap végi állapot szerinti kérelmet ellenõrzi. A kárenyhítõ juttatás iránti kérelemrõl 2017. március végéig születik döntés és eddig kapják meg kárenyhítõ juttatásukat a károsultak.

A kárenyhítõ juttatás alapját a tárgyévi hozamérték és a referencia hozamérték különbsége, a hozamérték-csökkenés jelenti. A kárenyhítõ juttatás összege legfeljebb a hozamérték-csökkenés 80%-áig terjedhet, amennyiben a károsult gazda rendelkezik megfelelõ mezõgazdasági biztosítással. Biztosítás nélkül az egyébként járó kárenyhítõ juttatásnak csak a fele nyújtható.

A teljes hír itt olvasható: http://www.kormany.hu/hu/foldmuvelesugyi-miniszterium/agrargazdasagert-felelos-allamtitkarsag/hirek/a-2016-evi-karenyhito-juttatas-iranti-kerelem-benyujtasahoz-megjelentek-a-referenciaarak-es-atlaghozam-adatok