15 milliárdba került a Matthew
2016.11.11
Az Aon Benfield hatásmodellje szerint a 15 milliárd dollárt is elérheti a Matthew hurrikán okozta biztosítási fedezet nélküli gazdasági károk végösszege.

A Karib-térségen és az USA egyes államain átvonuló Matthew ezzel a 2012-ben lecsapó Sandy óta a legköltségesebbnek bizonyult. A fedezet nélküli kárérték kétharmada Amerikában realizálódott, a Karib-térségben Kuba (2,9 milliárd dollár), Haiti (1,9 milliárd dollár) és a Bahama-szigetek (600 millió dollár) vezetik a listát. A kárértéket csak tovább növelték a Matthew közvetett hatásai, így például az elvonulása után megnõtt páratartalom következtében lezúdúló heves esõzések, illetve erõs széllökések, ezek további több tízmillió dollárral növelhetik a cehhet.

A hurrikán az USA-ban 49 emberéletet követelt, ebbõl a szempontból a legnagyobb csapás Észak-Karolinát érte, ahol 28 volt a halálos áldozatok száma. A Karib-térség országaiban összesen 552-en vesztették életüket, bár itt igen ellentmondásosak az adatok, Haitiben például nem hivatalos források 1600 áldozatról is szólnak.

Dacára a pénzben és emberéletben mérve is kiemelkedõen nagy károknak, az Aon Benfield szerint még sokkal rosszabb kimenetelû forgatókönyv is megvalósulhatott volna, de szerencsére a Matthew többször is kedvezõen irányt váltott, jelentõs területeket megkímélve a pusztulástól.