Magas szintű kiégésről számolnak be a dolgozók világszerte
2022.11.24

Egy nemzetközi kutatás szerint a munkavállalók igen alacsony szintű jóllétről számolnak be, függetlenül attól, hogy hibrid vagy nem hibrid környezetben dolgoznak-e. Az International SOS Foundation jelentésének szerzői szerint a dolgozók mintegy 40%-a kiégést tapasztal.

A Világgazdasági Fórum idén a rossz mentális egészséget az egyik legfontosabb növekvő globális kockázatként azonosította. A világjárvány miatt az elmúlt években több mint 25%-kal nőtt az olyan, már eddig is gyakori állapotok száma, mint a depresszió és a szorongás - az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint - és a rossz közérzet növekedése a munkahelyeken is tapasztalható. A munkavállalók közel 4/5-e számolt be az elmúlt évben valamilyen stresszel összefüggő távollétről, és minden második munkavállaló érezte kiégve magát 2021 végén.

Az International SOS Foundation jelentése nemzetközi adatokra támaszkodva vizsgálja a hibrid munkavégzés hatását a jóllétre és a gondozási kötelezettségre. A megállapítások között szerepel, hogy a munkavállalók átlagosan 20%-kal több órát dolgoznak hetente, mint amennyit elvárnának tőlük, és hogy a munkaidő a stressz és a mentális egészségkárosodás legjelentősebb tényezője.

A jelentés szerzői szerint ez bizonyítékot szolgáltathat néhány olyan okra, amelyek miatt a "csendes kilépés" (quiet quitting) - amikor a munkatársak mentálisan eltávolodnak a munkájuktól, és csak minimális erőfeszítést tesznek – növekvő tendenciát mutathat.

Tanulmányunkból kiderül, hogy a hibrid munkavégzés önmagában nem feltétlenül jár pozitív hatással. Azok a munkavállalók, akik megválaszthatják, hogy hol dolgozzanak, általában véve magasabb munkahelyi elégedettséget mutattak. Míg a nagyobb mértékű távmunka segít az egyéneknek pénzt megtakarítani, és nagyobb autonómiával jár, azok a munkavállalók, akik bizonyos időt a munkahelyükön töltenek, nagyobb valószínűséggel kapnak pszichológiai támogatást, és nagyobb valószínűséggel beszélnek a jólétükről. A munkamódszertől függetlenül minden munkavállaló számára kulcsfontosságú a pozitív eredmények eléréséhez a munkakörök tisztázása, az egészség és biztonság előtérbe helyezése, a tisztességes és méltányos bánásmód biztosítása, valamint a kollégák és a vezetők támogatásának ösztönzése.

A jelentés szerint a munkahelyi kiégés egyértelműen olyan probléma, amelyet a hibrid és nem hibrid munkavégzést folytatók egyaránt tapasztalnak. Mindkét munkakörnyezetnek megvannak a maga kihívásai, amelyeket a munkáltatóknak figyelembe kell venniük. A munkavállalók meghallgatása szerves részét képezi ennek, mivel ez a kutatás rávilágít arra, hogy mennyire fontos, hogy a munkavállalók felhatalmazva érezzék magukat, amikor mentális egészségükről és jólétükről van szó.