Jelentõsen átalakítja a biztosítási piacokat a klímaváltozás
2016.11.30
Alapvetõen alakítja át a világ biztosítási piacait a klímaváltozás, ami ráadásul sokkal hamarabb következik be, mintsem azt gondolnánk – hangzott el a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) múlt heti, VII. Biztosítási konferenciáján.

A Magyar Biztosítók Szövetsége „Környezettudatosság, fenntartható fejlõdés – a klímaváltozás hatása a biztosítási piacokra” címen megrendezett konferenciája elõadásainak tanúsága szerint lényegében mindegy, kinek adunk igazat a klímaváltozást övezõ vitákban: a statisztikák ugyanis egyértelmûen jelzik az éghajlatváltozás trendjét, függetlenül attól, hogy az az emberi tevékenység következtében, vagy természetes folyamat eredményeképpen történik. Az elmúlt évek rendkívülinek számító idõjárási eseményeivel számolnunk kell a jövõben is, ráadásul a területileg egyre jobban koncentrálódó ipari és mezõgazdasági tevékenység következtében egyre súlyosabb károk következhetnek be.

„A klímaváltozás nem veszi figyelembe az országhatárokat, holott a biztosítási gyakorlat Európa-szerte is esetenként igen eltérõ a természeti csapások elõfordulását, azok kezelését illetõen” – jelentette ki Thomas Hlatky klímakutató, a Grawe viszontbiztosítási ágazatának igazgatója a konferencián. Ezeknek az eltéréseknek elsõdleges oka, hogy az egyes országok igen sokféle fenyegetéssel néznek szembe, alig akad olyan közös nevezõ, amelynek mentén hatékonyabb védelmet biztosító szabályozási környezetet, egységes gyakorlatot lehetne kialakítani.

„A közös pont egyben leginkább az egyik legnagyobb probléma is: a leggyakoribb káresemények gyakran biztosíthatatlanok, a ritkábban elõforduló kártípusok biztosításának díját pedig a piaci verseny gyakran a finanszírozhatatlanságig leszorítja” – mondja Hlatky. A klímakutató szerint a megoldáshoz a technológia vihet közelebb, nevezetesen a kockázatokat egységes formában megjeleníteni képes, úgynevezett kockázati térképek, melyekre standardizált biztosítási gyakorlat és árképzés épülhet rá. Hasonló megoldásokból már jelenleg is több érhetõ el a piacon, de ezeket egyelõre csak lokálisan használják a biztosítók.

Kerekes Antal, a PricewaterhouseCoopers Magyarország partnere szerint a technológiai robbanásnak köszönhetõen a biztosítók elõtt elõször nyílik meg a lehetõség, hogy ügyfeleik kockázatait hatékonyan csökkenteni tudják. Elég csak az okos eszközökkel összekötött egészség-, vagy a telematikát alkalmazó gépjármû-biztosításokra gondolni. Az ilyen és ehhez hasonló megoldásokból nemcsak a biztosított és a biztosító profitál. Lényegében maga a kockázatcsökkentés is társadalmilag elõremutató irányba mozdítja az ügyfelek szemléletét, és egészen új távlatokat nyit meg a biztosítás preventív jellege elõtt.