Pozitívan látják a jövõt a magyar cégvezetõk
2016.12.09
A hazai vállalati döntéshozók jelentõs része arra számít, hogy a nemzetközi gazdasági helyzet kiegyensúlyozott marad vagy javulni fog a következõ 12 hónapban. A magyarországi kilátásokat illetõen szintén pozitívan vélekedtek, hiszen a megkérdezettek fele stabilnak ítéli a magyar gazdaság helyzetét, minden harmadik válaszadó pedig javulásra számít – derült ki az EY legfrissebb Globális Tõkebizalmi Barométerébõl. Hasonlóan pozitívak a várakozások a tranzakciós piac jövõbeni alakulását illetõen is.

Az EY Globális Tõkebizalmi Barométerének idei eredményei alapján aktív évre számítanak a döntéshozók a vállalati tranzakciók és összeolvadások terén. A kelet-közép európai régióban a cégvezetõk 28 százaléka, globális szinten 29 százaléka számít arra, hogy bõvülni fog a tranzakciós piac, Magyarországon ez az arány ezt is meghaladva 54 százalék. A legtöbben a korábbi évekhez hasonlóan a technológiai szektorban számítanak több tranzakcióra.

„A legfrissebb kutatásunk azt mutatja, hogy a hazai vállalatok kétharmada a következõ 12 hónapban növekvõ számú tranzakcióra számít, de elsõsorban továbbra is a kisebb értékû ügyletek lesznek a jellemzõek. Hozzátehetjük, hogy a régióban a megkérdezettek 43 százaléka számít arra, hogy aktívan keresni fogja a felvásárlási lehetõségeket szemben a hazai 53 százalékos aránnyal, akkor kijelenthetjük, hogy a magyar vezetõk átlag feletti aktivitásra készülnek a tranzakciós piacon. Globális szinten ez az arány még magasabb, 57 százalék.” – elemezte az eredményeket Dezse Margaret, az EY Tranzakciós Tanácsadási Szolgáltatások Üzletágának vezetõ partnere. 

Az akvizíciók fõ hajtóereje mind Magyarországon, mind a régióban továbbra is a piaci részesedés növelésének szándéka. Bár a szándék megvan, a magyar menedzserek a megfelelõ célpontok hiányát látják, mint az akvizícióval való növekedés fõ akadályát. 

Az idei EY Tõkebizalmi Barométer eredményeibõl kiderül az is, hogy a hazai vezetõk inkább a munkahelyek számának bõvülésére, mint csökkenésére számítanak a digitális technológiák megjelenése kapcsán. Hiszen amíg 47 százalék értett egyet azzal az állítással, hogy az új megoldások elterjedése következtében új munkahelyek jöhetnek létre, addig csak 20 százalék vélte úgy, hogy ez akár a munkaerõ igény csökkentéséhez is vezethet.