Ezekre a kockázatokra kell figyelniük 2023-ban a vállalatvezetőknek
2022.12.30

Melyek azok a fő tényezők, amelyek 2023-ban befolyásolják annak lehetőségét, hogy egy vállalatot és annak igazgatótanácsát a befektetők vagy más érdekcsoportok beperelik? Az Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) öt olyan tényezőt azonosít, amik hatással lehetnek a vezető tisztségviselők felelősségbiztosítási (D&O) piacára.

Az Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) új jelentést tett közzé, amely a következő évre vonatkozó meglátásait ismerteti a vezető tisztségviselők felelősségbiztosítási (D&O) piacának nemzetközi trendjeiről.

A jelentés szerint öt trendre kell 2023-ban figyelmet fordítani, ezek: a gazdasági és recessziós kockázatok, a kiberbiztonsági küzdelmek, az ESG közzétételek és kitettségek, az amerikai csoportos értékpapír perek, valamint a trösztellenes és versenyjogi kockázatok.

Az első, a gazdasági és recessziós kockázatokkal kapcsolatban a cég az euróövezet 10,7%-os inflációs rátájára mutatott rá. Azt is megjósolta, hogy a világ 2023-ban recesszióba kerül: "Az Allianz Research várakozásai szerint a globális növekedés 2022 negyedik negyedévében negatív tartományba csúszik (-0,1% q/q), majd 2023-ban lassú, +1,5%-os fellendülés következik.

Az euróövezet növekedése 2023-ban valószínűleg -0,8%-ra zuhan, mivel az emelkedő energiaárak és a negatív bizalmi hatások hátrányosan érintik a rendelkezésre álló reáljövedelmeket és a vállalati árréseket. Az Egyesült Államokban -0,7%-os GDP-csökkenés várható, főként a gyorsan szigorodó monetáris és pénzügyi feltételek miatt, ami jelentősen lehűti az ingatlanpiacot.

Fontos szempont 2023-ra vonatkozóan, hogy az állami beavatkozások milyen hatással lesznek az állami költségvetésekre, és hogy az államadósság hitelminősítése stabil marad-e - vonja le a következtetést David Van den Berghe, az AGCS pénzügyi intézményekért felelős globális vezetője. Az államadósság-besorolás leminősítésének lehetősége a mérlegükben ezeket az eszközöket tartó cégek előtt lebeg. Ez egy másik aggodalomra okot adó terület a biztosítók számára a részvénypiacok volatilitása mellett, amely az AGCS előrejelzése szerint 2023-ban is magas marad.

A kiberbiztonsági fenyegetések változó helyzetével kapcsolatban a jelentés megállapítja, hogy az adatbiztonsággal és az információvédelemmel kapcsolatos kérdések egyre nagyobb aggodalomra adnak okot a vállalatok magasabb szintjein.

Az elmúlt években drámaian megnőtt az incidensek száma, melyek utóhatásai pusztítóak lehetnek az érintett vállalatok számára, beleértve a bírságokat, a költséges jogsértési bejelentési eljárásokat, az üzletmenet megszakítását és a negatív publicitást.

"Nem csoda, hogy a befektetők egyre inkább úgy tekintenek a kiberbiztonsági kockázatkezelésre, mint a vállalati igazgatóság kockázatfelügyeleti feladatainak kritikus elemére, és mivel az igazgatóság tagjai bizalmi személyek, ezért elvárható, hogy a kiberbiztonsággal kapcsolatos elszámoltathatóságot dolgozzanak ki és tartsanak fenn minden kiberincidens előtt, alatt és után.” – olvasható a jelentésben.

Az AGCS rámutatott a növekvő compliance követelményekre, valamint az igazgatókat és biztosítási kötvényeiket érintő kérdésekből eredő szabályozási vagy jogi lépések kilátására is. A negyedik azonosított trend - az amerikai csoportos értékpapírperek – is ide kapcsolódik.

Az ötödik trend, a trösztellenes és versenyjogi kockázatok körüli fokozott jogérvényesítés az AGCS szerint szintén több D&O-követelést eredményezhet. Ez főként az USA-ra igaz, ahol Joe Biden elnök a gyógyszeripar, a technológiai és a mezőgazdasági ágazatot vette célba a verseny előmozdításáról szóló rendeletével.