Az extrém idõjárás az autósoktól is nagy odafigyelést igényel
2017.01.06
A hétvégén akár mínusz húsz fokig is süllyedhet a hõmérséklet országszerte, ráadásul nap közben sem emelkedik majd fagypont fölé. A Groupama Biztosító felhívja a figyelmet: a szokottnál is óvatosabban kell közlekedni az utakon, és aki teheti, inkább halassza el az utazását. Ha mégis kénytelen útra kelni, íme pár hasznos tanács a balesetek elkerüléséhez.

Az elmúlt napok csapadékos, éjszakai fagyokkal tûzdelt idõjárása a hét végére érkezõ extrém hideggel együtt az ország nagy részében jégpáncélt hoz létre az utakon. Az autósok hiába ütemezik az utazást még világosban, a szélsõséges fagyok miatt a szezonban elõször napokon keresztül nappal sem olvad meg a jégtakaró. Ilyen viszonyok között a fékút hossza akár nyolc-kilencszeresére is növekedhet, és nehézzé válik a gépjármûvet az úton tartani. Még a városokban is, ahol hagyományosan több fokkal magasabb a hõmérséklet télen.

Nem tudja nélkülözni autóját? Így nézzen szembe a jég borította utakkal:
1. Indulás elõtt ügyeljen rá, hogy az üzemanyag mennyisége „fél tank” felett legyen, így biztos lehet abban, hogy egy hosszabb kényszerpihenõ esetén is tudja fûteni az utasteret.

2. Ne hagyja otthon, az autó elbírja a plusz téli felszerelést: a jégkaparót, egy flakon jégoldót, vontató kötelet, hóláncot, takarót, illetve zár jégoldót – ez utóbbit tartsa a zsebében! 

3. Ha lassítania kell, kerülje a hirtelen pedál- és kormánymozdulatokat, inkább a motorfékre támaszkodjon, mint a lábfékre! 

4. Ügyeljen a követési távolságra! A jeges úton saját elõrelátása jelenti a legnagyobb segítséget, pl. egy emelkedõn felfelé tartó autós esetén ne induljon utána, ameddig nem látszik, hogy õ biztosan teljesíteni tudja a távot. 

5. Maradjon látható! Sokat segíthet, ha - nem is a teljes autó, de legalább - a fényszórók tiszták, mert így már messzebbrõl is észrevehetik. Indulás elõtt ellenõrizze a fényszórók tisztaságát, és ha szükséges, tisztítsa meg azokat!

6. Ha a jármû eleje megcsúszik a jégen (és persze megfelelõ sebességgel haladt), pusztán a sebesség mérséklésével megoldhatja a problémát.Amennyiben a hátulja tör ki, szükség lesz a kitörés mértékének megfelelõ ellenkormányzásra is! 

A Groupama Biztosító Szolgáltatási Centrumának fõosztályvezetõje, Szabó Imre a társaság baleseti statisztikája alapján hangsúlyozza: „aki teheti, kerülje a kockázatot, és ne kelljen útra gépkocsival a következõ napokban. A biztosító természetesen készül az átlagosnál több bejelentésre és nem csak az autótulajdonosok részérõl. Ilyen idõjárási viszonyok között sok balesetet jelentenek be társasházi- és lakásbiztosítások kapcsán is.”