Robbanásszerûen nõ a brit kiberbiztosítási piac
2017.01.07
Hatalmas lökést adtak a brit kiberbiztosítási piacnak az elmúlt év hatalmas károkat okozó kibertámadásai. Habár más piacokról egyelõre nincsenek konkrét adatok, szakértõk szerint már ma is legalább 2,5 milliárd dollárra tehetõ a szektor éves díjbevétele.

Az Allianz elõrejelzései szerint ez az összeg 2015-re már a 20 milliárd dollárt is meghaladhatja, a brithez hasonló mértékû növekedést látva ez nem is látszik elképzelhetetlennek. A kiberbiztonságban érdekelt biztosítók egyik legnagyobb brit terepszemléjén, a London Cyber Symposium résztvevõk körében végzett kutatás szerint a megkérdezettek közel fele 50 százalékos növekedésrõl számolt be kiberbiztosítási portfolióját illetõen. 

A növekedés indokolt is, hiszen a kizárólag erre a piacra összpontosító CFC Underwriting beszámolója szerint az elmúlt évben mintegy 78 százalékkal nõttek a követelések a 2015-ös szinthez képest. Köszönhetõen annak a ténynek, hogy az elmúlt évben több sikeres, súlyos adatvesztéssel járó támadás is igen nagy nyilvánosságot kapott, a brit cégvezetõk egyre inkább tudatában vannak, milyen óriási szükségük van az online eszközeikre leselkedõ veszélyek mitigálásának, de ugyanebbe az irányba hatnak a hamarosan életbelépõ szabályozási szigorítások, melyek igen komoly bírságokkal sújtják azokat, akik ügyfeleik adainak biztonságáról nem gondoskodnak megfelelõen.