Tovább erõsödik a kockázati biztosítások szerepe a cafeteriában
2017.01.26
A cafeteria szabályozás 2017-ben számos ponton változott. Az adómentes juttatások sokak számára vonzó elemekkel bõvültek és számos népszerû tétel maradt továbbra is ebben a kedvezõ kategóriában. Mindemellett számos korábbi juttatás adóterhei nõttek meg, ami tovább erõsíti az olyan adómentes juttatások szerepét, mint az egyre népszerûbb kockázati biztosítások - áll a CIG Pannónia közleményében.

Az Országgyûlés év végén elfogadta a 2017-re vonatkozó új cafeteria szabályokat, melyek jelentõsen módosultak 2016-hoz képest. Az adómentes juttatások köre bõvült, de alapjaiban nem változott, a közepes és magas adóval járó elemeknél történt átrendezõdések miatt szerepük mégis felértékelõdött. A korábban népszerû juttatási formák többsége a tavalyi közepes csoportból átkerült a legmagasabb adóval sújtott kategóriába. Ezzel összhangban a kockázati biztosítások, azon belül is az egészségbiztosítások még inkább elõtérbe kerültek. 

Mind a munkáltató, mind a munkavállaló számára egyértelmûen kedvezõ változás, hogy bõvült az adómentesen adható juttatások köre. A különbözõ célú mobilitási és lakhatási támogatást bizonyos feltételek mellett az albérlet költségeire is lehet fordítani, ami az elmúlt években jelentõsen megugrott négyzetméter árak mellett sokaknak nyújthat segítséget. Az évek óta adómentesen igényelhetõ bölcsõdei szolgáltatásra vonatkozó támogatás 2017. január 1-tõl már az óvodai költségekre is fordítható, ami szintén nagyobb tömegek számára vonzó alternatíva. 

Az adómentes juttatások esetében fontos megemlíteni, hogy az elmúlt években egyre népszerûbb kockázati biztosítások maradtak a legkedvezõbb kategóriában. 

Az ilyen biztosítások – mint például a lejárati szolgáltatással és visszavásárlási értékkel nem rendelkezõ Best Doctors® csoportos egészségbiztosítások, és a balesetbiztosítások – adómentes juttatásnak minõsülnek, igaz, korlátozott, de még mindig jelentõs mértékig, havonta a minimálbér 30 százalékáig.

„Magyarországon még nem széleskörûen jellemzõ a magánszemélyek öngondoskodási hajlandósága és lehetõsége. A cégek azonban hozzájárulhatnak munkavállalóik ez irányú tudatosságának növeléséhez, hiszen lehetõségük van arra, hogy kedvezményes cafeteria elemek segítségével ösztönözzenek a hosszú távú öngondoskodásra.” – nyilatkozta Sallai Linda, a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. termék- és üzletfejlesztési igazgatója.

A munkavállalók mellett a munkáltatónak is érdemes ilyen típusú juttatásokban gondolkodniuk, hiszen a dolgozók és családtagjaik számára megteremtett biztonságérzet hosszabb távon a munkavállalói lojalitást is kedvezõ irányba befolyásolhatja.

Az adómentes juttatások mellett egy teljesen új és minden bizonnyal sokak számára vonzó lehetõség került a 34,22 százalékos adósávba. Mostantól évi 100 000 Ft-os összegkeretben már készpénzt is adhat a munkavállaló cafeteriaként. 

A számos pozitív újdonság mellett azonban negatív változások is életbe léptek 2017. január 1-jén. A korábban rendkívüli népszerûségnek örvendõ cafeteria elemek, úgymint az Erzsébet-utalvány, a helyi bérlet vagy az iskolakezdési támogatás, de még az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás és az egészségpénztár is kikerültek a kedvezményes juttatási körbõl és átkerültek legmagasabb, 43,66 százalékos csoportba.