Ki a felelõs, ha hibázik az AI?
2017.02.06
Ki a felelõs egy önvezetõ autó okozta balesetért? Mik azok az irányelvek, amiket a közeljövõ mindennapjait kiszolgáló automatizmusok kialakításakor figyelembe kell venni? A mesterséges intelligencia fejlõdése, illetve az emberi közremûködést kiváltó technológia újdonságok egyre szaporodó száma rengetek olyan kérdést vet fel, melyre a mai szabályozási környezetek nem tudnak megfelelõ válasszal szolgálni. Az Európai Parlament februárban tárgyalja a Jogi Bizottság által készített, és január 12-én elfogadott jelentést.

Akár már idén megszülethet egy egységes, az európai robotika teljes egészének általános jogszabályi keretet adó Uniós szabályozás. Ennek alapját az Európai Unió Jogi Bizottsága által elkészített és múlt hónapban elfogadott jelentés képezi majd, ami számos, az EU-n kívül is figyelmet keltõ javaslatot illetve megállapítást tartalmaz.

1. Etikai kódex

Egy olyan etikai kódex megalkotása, ami morális keretet biztosít a fejlesztõk és programozók számára, és ami biztosítja, hogy többek között az emberi méltóság, a szabadságjogok és a privát szféra szempontjait maradéktalanul szem elõtt tartsák.

2. Felelõsség

Tisztázni kell az intelligens robotok által okozott károk felelõsségi kérdéseit. A gyártó önmagában nem viselheti ezt, hiszen az adatszolgáltató, vagy épp a hálózatüzemeltetõ tevékenysége ugyanúgy szükséges elemei a mûködésnek. Az alapvetõ elv, hogy a fogyasztó minden esetben tudja, hogy bármilyen probléma esetén van megoldás és egyértelmû felelõs.

3. Különadó az intelligens robotokra

Ahogy a robotok egyre több emberi munkát váltanak ki, úgy csökken a munkahelyek száma, így mindenképpen fontos ezt a hiányt a szociális rendszer, társadalombiztosítás eszközeivel pótolni. Elképzelhetõ az is, hogy az alapjövedelem bevezetése orvosolhatja ezt a problémát.

4. A robot, mint jogi személyiség

Habár a mesterséges intelligencia még nem érte el az a szintet, ami egy ilyen lépést indokolna, a közeljövõben ez jó eséllyel meg fog történni. Egy tanulni képes intelligencia cselekedeteiért nem lehet kizárólag a tervezõt, gyártót felelõsségre vonni, hiszen az általuk megalkotott állapot, és a tanulás következtében kialakult között már jelentõs különbségek lehetnek.

A teljes jelentés magyar nyelven itt olvasható