Budapesten a legdrágább a lakásbiztosítás
2017.02.07
Hogyan alakulnak Magyarország lakóingatlanjainak biztosítási díjai – ezt számolta ki a Genertel legújabb elemzésében. A három - 100, 70 és 50 m² - vizsgált lakóingatlan méretben a budapestiek fizetik a legtöbbet ingó- és ingatlan vagyonuk biztosításáért: éves szinten 17 000 forintot egy 50 m²-es lakásért és 23 000-et egy 100 m²-es házért. Ugyanez egy vidéki nagyvárosban 13 000, illetve 17 500 forintba kerül. A Genertel tapasztalatai szerint népszerûek a kiegészítõ biztosítások is.

Vidéken negyedével olcsóbb a lakásbiztosítás

A biztosító a következõ kategóriák szerint végzett lakásbiztosítás kalkulációkat: budapesti és vidéki nagyvárosra, 100, 70 és 50 négyzetméteres lakóingatlanokra. Ezek alapján Budapest-vidék viszonylatban jelentõs eltéréseket figyelhetünk meg a díjak mértékében. A legdrágábban a fõvárosban köthetünk lakásbiztosítást, itt 17 000 és 23 000 forint/év változik az érték, míg vidéken 13 000 és 17 500 forint/év között fizetünk ingatlan & ingóság biztosításáért.

Kedvezményekkel egyszerûbb: akár 10-15%-kal kevesebbet fizetünk

A biztosítók általában leginkább az inkasszós, banki átutalást támogatjá, azon belül is az éves díjfizetést. Kedvezményt érhetünk el a díjban, ha a szerzõdõ vállalja, hogy minimum 3 évig nem mondja fel a szerzõdést, ez esetben 10-15% közötti mértékben csökkenhet az éves díj.
Akkor is spórolhatunk a lakásbiztosításon, ha az adott biztosítónál rendelkezünk más szerzõdéssel, ilyenkor is jár a 10% kedvezmény.

Tudatos ügyfelek

A Genertel tapasztalatai szerint stabil a kiegészítõ biztosítások népszerûsége: tavalyhoz hasonlóan, a náluk megkötött lakásbiztosítások immár 40 százalékához igényeltek kiegészítõ biztosítást. Ezen belül a három, leggyakrabban – közel 40 százalékban - választott kiegészítõ csomag: a vízkár- (tartalmaz: vízveszteség költség, dugulás elhárítás térítés, szolgáltatás kimaradás bizt.), a beázás, valamint az utcai rablás esetére kötött csomagok.

Elégedettek vagyunk a lakásbiztosítással


Egy korábbi felmérésben az is kiderült, hogy alapjában elégedettek vagyunk a lakásbiztosításunkkal: a megkérdezettek közül azok, akik rendelkeznek lakásbiztosítással, közel 70 százalék állította azt, hogy tisztában van a lakásbiztosítása díjával, illetve a szolgáltatásaival, lévén, hogy azt nemrég kötötte vagy éppen ellenõrizte. A fennmaradó 30% nem szokta nézni a díjakat, nem foglalkozik a biztosításával.
Még ha kicsivel is, de többségben vannak azok, akik lakásbiztosításuk díját megfelelõnek tartják: „csak” 46% örülne némi csökkenésnek.