Hol lehet megélni a minimálbérből?
2023.03.19

A minimálbér célja, hogy egy adott országban a munkavállalók számára egy alapjövedelmi szintet állapítson meg. Ideális esetben ez elegendő ahhoz, hogy fedezze az alapvető szükségleteket, például az élelmet és a lakhatást, de ez nem mindig garantált.

Óriásiak a különbségek ezen a téren a világ különböző pontjain a Picodi 67 országra vonatkozó adatai szerint.

Az egyes értékek azt a havi minimálbért jelentik, amelyet egy teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló kapna az egyes országokban. Ezek az adatok adók nélkül értendők, és dollárra vannak átszámítva.

Általánosságban elmondható, hogy a fejlett országokban magasabbak a megélhetési költségek, ezért ott magasabbak minimálbérek is.

Inflációhoz felzárkózó bérek

A tanulmány 67 olyan országot vizsgál, ahol a minimálbért a kormány határozza meg. Ezekben az országokban az adórendszerek nagyon eltérőek, és a bruttó és a nettó jövedelem közötti különbség 0%-tól akár 35%-ig is terjedhet. Az összehasonlítás igazságossága érdekében a nettó béreket használták, vagyis azt a pénzt, amelyet a munkavállalók ténylegesen hazavisznek.

A rangsorban szereplő 67 országból mindössze 8-ban nem emelkedett a minimálbér 2022 januárjához képest. Ezek az országok többek között Izrael, Hongkong és Nigéria.

A legnagyobb mértékű minimálbér-emelkedés éves alapon Argentínában (104,5%) és Törökországban (100%) volt tapasztalható. Ezekben az országokban mind az infláció, mind a valuta leértékelődése kiemelkedően magas volt az elmúlt években.

Szintén magas minimálbér-emelkedéssel tűnt ki Moldova (32,5%-os éves növekedés), Lettország (27,1%) és Malajzia (25,8%). Hazánkban is kétszámjegyű, 16,0%-os fizetésemelést élvezhetnek a legkevesebbet keresők.

Hol lehet megélni a minimálbérből?

A tanulmány készítői létrehoztak egy fiktív bevásárlókosarat alapvető élelmiszerekből, amely egy átlagos felnőtt minimális tápanyagszükségletét kielégíti, és szembeállították annak árát a minimálbérrel, hogy lássuk, a minimáljövedelemből mennyit kell a megélhetéshez szükséges termékekre költeni.

A legjobb alapvető élelmiszerár-arányt az Egyesült Királyságban, Írországban és Ausztráliában találjuk: ott a minimálbér 6,5 - 7,7%-a közötti összegből meg lehet vásárolni. A lista másik végén az ázsiai-csendes-óceáni országok, például India, Indonézia, a Fülöp-szigetek, Thaiföld és Vietnam állnak, ahol az alapvető élelmiszerek a minimáljövedelem több mint felébe kerülnek. Nigériában a minimálbér még egy ilyen alapvető termékkosár fedezésére sem elegendő.

Magyarországon a minimálbér közel negyedébe (23,9%) kerül az alapvető élelmiszerkosár megszerzése. Lengyelországban 14%, Törökországban 15,2%, Csehországban 17%, Szlovákiában 18,6%, Romániában 22,5%.