Brüsszeli irodát nyit a Lloyd's biztosítótársaság
2017.03.30
A londoni székhelyû Lloyd's brit biztosítótársaság megerõsítette azon szándékát, hogy Brüsszelben nyit irodát Nagy-Britannia unióból való kilépése miatt - közölte Johan Van Overtveldt belga pénzügyminiszter.

A La Libre Belgique belga napilap beszámolója szerint Overtveldt kiemelte, a brit biztosítóház és a belga kormány hónapok óta tartó egyeztetésének eredménye azt mutatja, hogy Brüsszel pozíciója, mint pénzügyi központ erõsödik. Ez üzenet és inspiráló hatással lehet más biztosítótársaságok és pénzügyi intézmények számára is - tette hozzá.

Charles Michel belga miniszterelnök nagyszerû hírnek nevezte a brit biztosító bejelentését, amely véleménye szerint Belgium hitelességét erõsíti.
A napilap arra emlékeztetett, hogy a biztosítóház a tavaly júniusban az unióból való kilépésrõl tartott és a kilépéspártiak gyõzelmével végzõdött brit népszavazást követõen jelentette be, hogy fiókintézményt hoz létre a kontinensen. A brüsszeli iroda létrehozása azt jelenti, hogy a Lloyd's az úgynevezett "kemény Brexit"-re készül, vagyis a szigetország kivonulására a belsõ piacról szabadkereskedelmi egyezmény nélkül.

A BBC televízió hírportálja szerint a kontinensen létrejövõ leányvállalat létrehozásával a 329 éves brit biztosítóház célja, hogy elkerülje az európai üzletek elvesztését.

A tervek szerint mintegy száz alkalmazottat foglalkoztató brüsszeli iroda a Lloyd's bejelentése szerint várhatóan 2019. január 1-jén kezdi meg mûködését - tájékoztatott a hírportál.

A brit kormány szerdán küldte meg értesítését Brüsszelbe a Lisszaboni Szerzõdés 50. cikkelyének aktiválásáról.
Az 50. cikkely szabályozza - és aktiválása hivatalosan elindítja - a kilépési folyamatot. Kétéves határidõt szab a tagság megszûnésének feltételeirõl szóló tárgyalásokra. Eszerint a brit EU-tagság 2019 márciusában szûnhet meg.