Hozzávetõelg 60 százalékkal nõtt a káresetek száma a szállítmányozási piacon
2017.04.06
Mintegy 60 százalékkal több kárbejelentés érkezett a CIG Pannónia Elsõ Magyar Általános Biztosító Zrt.-hez (Emabit) tavaly, mint 2015-ben, a növekedést a lopással és közlekedési balesetekkel kapcsolatos gyarapodó káresetek okozták - számolt be a társaság tapasztalatairól a szállítmányozási piac káreseteit vizsgáló elemzésében.

A biztosító szerint az eredményt árnyalja, hogy a 2015-ös évet kiemelkedõen jó kárhányaddal és az átlagosnál kevesebb kárbejelentéssel könyvelték el. Az MTI-hez szerdán eljuttatott összegzésbõl kiderült, hogy a lopással kapcsolatos káresetek száma kirívóan, 130 százalékkal, a közlekedési balesetekkel összefüggõ kárbejelentések pedig 50 százalékkal emelkedtek.

Az úgynevezett "kellõ felkészültséggel kiküszöbölhetõ káresetek" száma nem változott jelentõsen, ugyanakkor értékben ezek okozzák a legtöbb anyagi kárt a cégeknek. Ilyen például az áru elmozdulása, ahol csupán 10 százalékkal emelkedtek a káresetek, mindazonáltal a nem megfelelõen rögzített áru okozta a káresetek 38 százalékát. Szintén ide tartozik az áru nem megfelelõ elhelyezése miatti ázás és egyéb kártípusok, mint például a nem megfelelõ temperálás vagy a csomagolássérülések, ahol a káresetek száma stagnált.

Mindeközben a lopások számának jelentõs emelkedése ellenére is csupán ötödét teszi ki a káreseteknek, a közlekedési balesetek pedig mindössze az összes kártípus 10 százalékát adják.

A közlemény idézi Busa Zoltánt, az CIG Pannónia Emabit vezérigazgatóját, aki az adatokat úgy kommentálta: a károk döntõ többsége csak részben következett be a kamionvezetõk hibájából, a feladói hiba, és a környezeti tényezõk szintúgy szerepet játszottak a számok alakulásában. Bizonyos esetek elkerülhetetlenek, akár erõszakos cselekményekrõl, akár az idõjárás okozta károkról van szó - jegyezte meg.