Kgfb: esetenként 50-70%-os csökkenés!
2011.11.04
Komolyan átrendezõdhetnek az erõvonalak a kötelezõ gépérmû-felelõsségbiztosítás piacán: az eddig meghatározó nagyok helyett a kicsik szálltak be az árversenybe – írja a HetiVálasz.hu.

A kisebb biztosítók okozták az igazi meglepetést idén a 2012-re vonatkozó kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítás (kgfb) díjak tekintetében: a Wabard - amelyik eddig áraival szinte büntette a fiatalokat és a KÖBE esetenként 50-70 százalékkal csökkentette díjait, de az Astra és az Uniqa is ringbe szállt a fiatalokért.

Míg a korábbi pár évben a legnagyobbak irányították az árversenyt, most a kisebb piaci szereplõk vették fel a kesztyût. Az autósok így ismét olcsóbb kötelezõ biztosítási alapdíjra számíthatnak, ha váltanak a kampányban. Az alacsonyabb díjaknak pedig minden korábbi éveknél nagyobb lesz a szerepük, mivel a kötelezõ biztosításra kifizetett összeg lesz a jövõre bevezetni tervezett, 30 százázalékos baleseti adó alapja. És miután az adó a díjjal arányos, a drágább kötelezõ egyszersmind magasabb baleseti adófizetési kötelezettséget is jelent.

Az elsõ részletes mintaszámítások alapján pedig a Netrisk úgy látja, a piac három részre szakadt: hat biztosító folytatta az árharcot, hárman emelték áraikat, a többi társaság pedig vagy szinten tartotta, vagy csak a számára vonzó korcsoportban csökkentette tarifáit.

Az elemzés szerint egyértelmûen a fiatalok járnak jól az idei kötelezõ biztosítási kampányban. Az interneten aktív, biztosítót könnyen váltó korosztály díjait több biztosító is jelentõsen csökkentette. A fõvárosi fiatalokat illetõen Wabard 7o, a Köbe 5o, az Uniqa 3o százalékkal is visszavett az eddigi tarifából.

Mások számára ugyanakkor koránt sem egyértelmû, hol érdemes a jövõ évre kötelezõ biztosítást kötni. Az idei kampányban különösen igaz, hogy aki a jelenlegi biztosítójánál marad, rosszul járhat, ugyanis éppen azok a biztosítók látszanak felhagyni az árversennyel, amelyek a korábbi években agresszív árpolitikával törtek