Nem kell tartani az ingatlanpiac zuhanásától, a városok közti eltérés azonban nem mérséklõdik
2017.05.02
A 2014-ben elindult lakáspiaci fellendülés óta egyre nagyobb arányt képviselnek a saját célra vásárlók a befektetõk mellett. Az érdeklõdõkben felmerülhet a bizonytalanság, ha az új építésû lakásokról, a hitelekrõl, a támogatásokról vagy a piaci tendenciákról van szó. Az ingatlanpiaci szakértõk szerint azonban nem kell tartani a hirtelen zuhanástól, mivel jelenleg stabilabb a makrogazdasági környezet, a fellendülést pedig nem az agglomeráció, hanem a belváros fûti, valamint a fõszereplõk is tájékozottabbak - derül ki a ingatlannet.hu elemzésébõl.

A jelenlegi árszínvonal országos viszonylatban magas, ezt azonban a fõváros – elsõsorban a belvárosi kerületek – húzza fel, a vidéki kistelepüléseken továbbra is stagnálnak az átlagárak.

Nem mérséklõdnek a városok és a típusok közti eltérések

Az ország nagyvárosaiban eltérõ mértékben változtak a lakóingatlanok átlagos négyzetméterenkénti árai. Szegeden éves viszonylatban 21%-kal, Pécsen és Budapesten 19%-kal, Szolnokon pedig 18%-kal emelkedtek az átlagos Ft/m2 árak, Kecskeméten kisebb mértékû – 9%-os – volt a változás. Az idei év elsõ negyedévében sem állt meg a növekedés, a fõvárosban további 5%-kal, Szolnokon 4%-kal, Pécsen pedig 7%-kal kúsztak fel a négyzetméterenkénti átlagárak. A legdrágább városok közé jelenleg Budapest, Sopron és Gyõr tartozik, ahol átlagosan 300-400 ezer forint feletti átlagos négyzetméterenkénti árak jellemzõek, Szegeden és Kecskeméten 250 ezer Ft/m2, míg Szolnokon 187 ezer Ft/m2 az ingatlanok átlagos eladási ára.

Átlagos ingatlanárak az ország egyes nagyvárosaiban (Ft/m2)


Az egyes ingatlantípusok között nagymértékû eltérések mutatkoznak az átlagárak tekintetében, a legalacsonyabb négyzetméterenkénti árak a családi házak, míg a legmagasabbak a téglalakások szegmensében mutatkoznak. Budapest árszínvonala még mindig kiemelkedõ, a fõvárosi téglalakások átlagárai 41%-kal, a panelek 21%-kal, a családi házak pedig 13%-kal haladják meg a vidéki viszonylatban magasnak számító soproni árszintet. Az ország keleti és nyugati területei között éles különbségek tapasztalhatóak: a családi házak Sopronban 88%-kal drágább átlagos Ft/m2 árakon vásárolhatóak meg, mint Miskolcon, a két település között 124%-os különbség tapasztalható a panelek, illetve 74%-os eltérés a téglalakások piacán, amely a kereslet alakulása miatt nem meglepõ tendencia.

Az egyes ingatlantípusok átlagárai néhány nagyvárosban (Ft/m2)


Mi jellemzi az újlakás piacot?

Az idei évben az újlakásoké a fõszerep, melyek árait több tényezõ befolyásolja: nemcsak az elhelyezkedés, hanem az egyedi adottságok – a lakás területe, szobaszáma, épületen belüli elhelyezkedése - is meghatározzák az eladási árat. A lakásépítések felívelésének köszönhetõen egyre nagyobb hangsúlyt kap az újabb fejlesztõk megjelenése, mely elsõsorban az áfa csökkentésének köszönhetõ. Ez a vevõi oldalról a kínálat bõvülésében mutatkozott meg, az árak azonban nem csökkentek, sõt tovább emelkedtek, a tavalyi év során mintegy 9%-kal. Ez a tendencia azonban nem jelenti azt, hogy a haszon a kivitelezõknél marad, ugyanis megugrottak a költségek is, egyes anyagoknál a 20-50%-ot is elérte a drágulás mértéke.